- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Creștere spectaculoasă a puterii de cumpărare, dar încă sub media europeană. Detalii despre situația economică!

29 Oct, 12:03 • Bugiu ⁠Ana Maria
Puterea de cumpărare a europenilor a crescut la 18.768 euro în 2024, dar în România, aceasta se ridică la doar 9.092 euro, conform studiului NIQ GfK Purchasing Power Europe 2024. Sumele disponibile pentru cheltuieli și economii variază între țări. Detalii despre situația economică.
Creștere spectaculoasă a puterii de cumpărare, dar încă sub media europeană. Detalii despre situația economică!

În 2024, puterea de cumpărare a europenilor a înregistrat o creștere majoră, ajungând la o medie de 18.768 euro pe cap de locuitor, conform studiului NIQ GfK Purchasing Power Europe 2024. Totuși, există variații considerabile între diferitele țări, iar în România, situația economică și, implicit, puterea de cumpărare este de 9.092 euro, ceea ce rămâne sub media europeană, potrivit economedia.ro.

Te-ar mai putea interesa și: Efectul juridico-economic al desfințării plafonării prețurilor la alimente din Ungaria pentru România. Decizia CJUE poate da măsurile economice peste cap

foto: situația economică

Creștere spectaculoasă a puterii de cumpărare, dar încă sub media europeană. Detalii despre situația economică!

Studiul a evidențiat că, deși în Europa totalul veniturilor disponibile pentru cheltuieli și economii se ridică la aproximativ 12,9 trilioane de euro, sumele concrete pe care consumatorii le pot utiliza variază semnificativ. Cele mai mari puteri de cumpărare se regăsesc în Liechtenstein, Elveția și Luxemburg, în timp ce țările cu puterea de cumpărare cea mai scăzută sunt Kosovo, Belarus și Ucraina. De exemplu, Liechtenstein se află pe primul loc, cu un venit mediu pe cap de locuitor de 70.180 euro, de peste 3,7 ori mai mare decât media europeană.

„În acest an, europenii au la dispoziţie un total de aproximativ 12,9 trilioane de euro pentru a cheltui pe alimente, locuinţe, servicii, costuri cu energia, pensii private, asigurări, vacanţe, mobilitate şi achiziţii de consum.

Aceasta corespunde unei puteri medii de cumpărare pe cap de locuitor de 18.768 euro, ceea ce reprezintă o creştere nominală de 3,9% faţă de valorile revizuite din anul precedent. Cu toate acestea, suma pe care consumatorii o au de fapt disponibilă pentru cheltuieli şi economii variază foarte mult de la o ţară la alta şi depinde, de asemenea, de modul în care evoluează preţurile de consum în 2024”, potrivit comunicatului NielsenIQ.

În clasamentul puterii de cumpărare, Marea Britanie a avut o ascensiune notabilă, urcând pe locul șapte, cu 28.086 euro pe cap de locuitor, în timp ce Irlanda a coborât pe locul 12, având o putere de cumpărare de 26.880 euro. Alte țări precum Austria și Olanda au înregistrat, de asemenea, creșteri semnificative, având puteri de cumpărare de 29.266 euro și respectiv 27.558 euro.

Pe de altă parte, 26 dintre cele 42 de țări analizate au o putere de cumpărare sub medie. Ucraina continuă să se confrunte cu provocări economice severe, având cea mai mică putere de cumpărare, de doar 2.878 euro pe cap de locuitor.

„Marele câştigător este Marea Britanie, care a urcat trei locuri în acest an până pe locul şapte, cu o putere de cumpărare pe cap de locuitor de 28.086 de euro. Irlanda, pe de altă parte, a suferit pierderi majore: după ce statul insular şi-a îmbunătăţit constant poziţia în clasament, în 2024 a coborât şase locuri şi, astfel, a ieşit din top 10.

Cu 26.880 de euro pe cap de locuitor, irlandezii se află pe locul 12, cu 43% peste media europeană. În acest an, Austria a urcat din nou un loc şi se află acum pe locul şase, cu o putere de cumpărare pe cap de locuitor de 29.266 de euro. Nouă în top 10 este Olanda, care se află pe locul zece, cu un venit mediu net disponibil de 27.558 de euro de persoană”, se precizează în comunicat.

Creșterea nominală a puterii de cumpărare în Europa, de 3,9%, este considerată moderată comparativ cu anii anteriori, dar tendințele indică o scădere a ratei inflației, ceea ce ar putea permite consumatorilor să absoarbă mai ușor creșterea prețurilor. Markus Frank, expert în soluții de geomarketing al NIQ-GfK, a subliniat că, deși decalajul puterii de cumpărare între țări continuă să se reducă, diferențele sunt încă semnificative.

„La 3,9%, creşterea nominală a puterii de cumpărare în Europa este semnificativ mai moderată decât în cei doi ani precedenţi. În acelaşi timp, însă, rata inflaţiei este şi ea în scădere, ceea ce înseamnă că cel puţin creşterea preţurilor de consum ar trebui absorbită.

Din fericire, tendinţa ţărilor cu putere de cumpărare mai slabă este de a înregistra o rată de creştere a puterii de cumpărare mai ridicată, ceea ce înseamnă că decalajul puterii de cumpărare în Europa continuă să se reducă, iar veniturile converg încet. Cu toate acestea, diferenţele dintre ţări şi în interiorul ţărilor rămân mari în 2024”, a precizat Markus Frank, expert în domeniul soluţiilor de geomarketing al NIQ-GfK, citat în comunicat.

Studiul NIQ GfK Purchasing Power Europe 2024 analizează 42 de țări europene, oferind date detaliate la nivel regional și indicând nivelurile puterii de cumpărare pe cap de locuitor, după deducerea impozitelor și a contribuțiilor caritabile.

Te-ar mai putea interesa și: Start Up Nation îți lansează o nouă ediție! Ce impact economic a avut programul IMM Invest?

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Vouchere în valoare de 1.500 lei de la stat. Ce condiţii trebuie îndeplinite pentru a încasa toţi banii
Vouchere în valoare de 1.500 lei de la stat. Ce condiţii trebuie îndeplinite pentru a încasa toţi ...
Ce a discutat Marcel Ciolacu la întâlnirea cu Elena Lasconi: „Mă voi întâlni și cu liderii celorlalte formațiuni politice”
Ce a discutat Marcel Ciolacu la întâlnirea cu Elena Lasconi: „Mă voi întâlni și cu liderii ...
Câte mese să mănânci pe zi dacă ții postul de Crăciun. Mihaela Bilic, sfaturi pentru toți creștinii: „Senzația de foame este absolut normală”
Câte mese să mănânci pe zi dacă ții postul de Crăciun. Mihaela Bilic, sfaturi pentru toți creștinii: ...
Se scumpește vechimea pentru pensie. Cât vor plăti de la 1 ianuarie românii care vor să-și completeze stagiul de cotizare
Se scumpește vechimea pentru pensie. Cât vor plăti de la 1 ianuarie românii care vor să-și completeze ...
Test pentru minte: Poți găsi litera diferită? Doar cei cu atenție deosebită reușesc!
Test pentru minte: Poți găsi litera diferită? Doar cei cu atenție deosebită reușesc!
Cât a ajuns să coste o jumătate de porc la Lidl. Cântărește în jur de 40-50 de kilograme: „Produsul este ambalat în 3 cutii separate”
Cât a ajuns să coste o jumătate de porc la Lidl. Cântărește în jur de 40-50 de kilograme: „Produsul ...
Când se împodobește, de fapt, bradul de Crăciun. Tot mai puțini români mai țin cont de ce spune tradiția creștină
Când se împodobește, de fapt, bradul de Crăciun. Tot mai puțini români mai țin cont de ce spune ...
Lansările lunii decembrie pe Disney+: Star Wars, Singur Acasă și multe surprize de neratat
Lansările lunii decembrie pe Disney+: Star Wars, Singur Acasă și multe surprize de neratat
Alegeri prezidențiale: Elena lasconi versus Călin Georgescu. Cum arată buletinul de vot care va decide viitorul președinte al României
Alegeri prezidențiale: Elena lasconi versus Călin Georgescu. Cum arată buletinul de vot care va decide ...
Mit sau adevăr: Este bine să bei apă în timpul mesei? Ce spun experții
Mit sau adevăr: Este bine să bei apă în timpul mesei? Ce spun experții
Mare atenție, șoferi! Valoarea punctului de amendă crește substanțial din ianuarie 2025
Mare atenție, șoferi! Valoarea punctului de amendă crește substanțial din ianuarie 2025
4 tunsori bărbătești în trend și în 2025 – Secretul pentru un barbershop de succes
4 tunsori bărbătești în trend și în 2025 – Secretul pentru un barbershop de succes
Marcel Ciolacu o susține pe Elena Lasconi în turul al doilea? ui Declarația liderului PSD care aruncă alegerile prezidențiale în aer!
Marcel Ciolacu o susține pe Elena Lasconi în turul al doilea? ui Declarația liderului PSD care aruncă ...
Când este timpul să ceri ajutorul unui specialist în problemele pielii
Când este timpul să ceri ajutorul unui specialist în problemele pielii
Concediul tău ar putea fi în pericol. Ce greșeală să eviți ca să nu-ți pierzi zilele libere
Concediul tău ar putea fi în pericol. Ce greșeală să eviți ca să nu-ți pierzi zilele libere
Categoria de români care primește bani de la stat. Cererile trebuie depuse până la finalul lunii decembrie
Categoria de români care primește bani de la stat. Cererile trebuie depuse până la finalul lunii ...
Noua taxă introdusă de Austria. Cât va trebui să plătească românii care merg la târgul de Crăciun de la Viena
Noua taxă introdusă de Austria. Cât va trebui să plătească românii care merg la târgul de Crăciun ...
Care este originea expresiei ”mărul discordiei”. Mulți români o folosesc, dar puțini știu de unde vine
Care este originea expresiei ”mărul discordiei”. Mulți români o folosesc, dar puțini știu de ...