- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Cristian Socol, consilierul economic al lui Marcel Ciolacu, prezintă un scenariu halucinant: „Faptul că mâine dimineață un euro este tot 4,97 lei și nu 5,5 lei se datorează unor instituții și unor oameni care au luat decizii”

06 Jan, 10:15 • Bocioacă Bianca
Cristian Socol, profesor universitar, strategul economic al PSD și mentorul premierului Marcel Ciolacu, trage un semnal de alarmă cu privire la comportamentul românilor în ceea ce privește economia țării.
Cristian Socol, consilierul economic al lui Marcel Ciolacu, prezintă un scenariu halucinant: „Faptul că mâine dimineață un euro este tot 4,97 lei și nu 5,5 lei se datorează unor instituții și unor oameni care au luat decizii”

Cristian Socol le-a reproșat românilor, într-un mesaj transmis pe rețelele sociale, că se gândesc doar la problemele lor, în loc să accepte o viziune macroeconomică, lucru care le scoate acestora din vedere faptul că cei din Guvern muncesc, de fapt, pentru binele lor.

Strategul economic al PSD le spune românilor că „Asta-i economia, prostule!”, citându-l pe Bill Clinton.

„It’s the economy, stupid!”, spunea Bill Clinton în campania prezidențială din 1992, la sugestia strategului politic american James Carville, subliniind astfel importanța strategică a temelor economice pentru alegători, a scris Cristian Socol, pe pagina sa de Facebook.

El acuză societatea românească de individualism, fiind interesată numai de rezolvarea problemelor la nivel de familie sau companie.

Tristul adevăr este că majoritatea oamenilor sunt interesați aproape exclusiv de rezolvarea problemelor curente, ale lor și apropiaților. Predomină astfel analiza microeconomică (la nivel de familie, la nivel de companie) și pe spații reduse și foarte foarte puțin viziunea macroeconomică.

Majoritatea cetățenilor iau bunurile publice ca fiind date, ca și cum acestea ar fi funizate gratis de către o ființă omniscientă. Iată de exemplu, pacea. Iată un alt exemplu, stabilitatea macroeconomică și financiară. Și putem enumera rapid infrastructura, sănătatea, educația, apărarea și ordinea publică, serviciile de urgență s.a.m.d.

Nu. Acestea nu sunt nici gratuite și nici nu se produc singure. Acestea costă – mult chiar – și pentru a fi furnizate, niște oameni muncesc, gândesc … deci există, scrie Cristian Socol.

Citește și: Ministrul Burduja, despre sprijinul cu energie acordat Moldovei: „În limita volumelor disponibile după acoperirea nevoilor României. Avem o datorie morală sa fim alături de fraţii noştri de peste Prut”

Cristian Socol: „Panică, haos, incertitudine”

Mentorul de economie al premierului Marcel Ciolacu explică apoi: „Faptul că mâine dimineață un euro este tot 4,97 lei și nu 5,5 lei, faptul că toate plățile realizate din Trezorerie se fac la timp și în cuantumul cuvenit, faptul că afacerile și vânzările au mers liniștite, faptul că România și-a onorat fără sincope obligațiile financiare internaționale, faptul că depozitele și investițiile financiare sunt în siguranță, faptul că nu există dificultăți în plățile curente, și multe altele, se datorează unor instituții și unor oameni care au luat decizii / au lucrat asiduu în ultima perioadă”.

Cristian Socol le spune românilor că au fost salvați de la un dezastru datorită deciziilor și a muncii miniștrilor și experților BNR.

„Dacă decidenții din Guvern, începând de la Primul Ministru, Miniștrii și Secretarii de stat nu luau deciziile rationale și la timp, dacă decidenții politici de vârf nu lăsau orgoliile personale și electorale la o parte și nu găseau soluții pentru formarea Guvernului, dacă decidenții și experții din BNR nu adecvau corect rezervele valutare internaționale pentru a putea interveni, dacă decidenții și experții din Ministerul Finanțelor nu calibrau corect bufferul / rezerva financiară din Trezorerie pentru vremuri grele încă din vara / toamna acestui an, dacă decidenții / experții din Autoritatea de Supraveghere Financiară nu asigurau predictibilitatea și stabilitatea pieței bursiere și a pensiilor private, dacă diviziile economice din serviciile secrete nu activau procedurile de stabilizare la nivel macroeconomic și financiar, dacă toate aceste instituțiii și multe altele nu aveau algoritmi / proceduri de avertizare timpurie si soluții compatibile cu managementul crizei… mâine, când vă întorceați din vacanță găseați o Românie în haos financiar, cu probabilitate ridicată de a se confrunta cu evenimente fiscal-bugetare nedorite.

O instabilitate macroeconomică și financiară care ar fi ”hrănit” atacuri hybrid, atacuri speculative precum și încercarea de a destabiliza instituțional și financiar România. Panică, haos, incertitudine”, a mai scris Cristian Socol, potrivit Profit.ro.

Citește și: Sfaturile date românilor, pentru 2025, de un specialist în economie: ”Tăiați cheltuielile inutile, evitați creditul de consum și, dacă se poate, găsiți noi surse de venit”

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Cum să folosești coaja de lămâie și oțetul pentru a-ți menține casa curată. Trucurile utile pe care trebuie să le testezi
Cum să folosești coaja de lămâie și oțetul pentru a-ți menține casa curată. Trucurile utile ...
Generația Beta. Copiii născuți între 2025 și 2039 vor experimenta o viață total diferită. Marchează începutul unei noi ere
Generația Beta. Copiii născuți între 2025 și 2039 vor experimenta o viață total diferită. Marchează ...
Primăria din România care a anunțat o bonificație de 10% pentru cei care și-au plătit taxele și impozitele
Primăria din România care a anunțat o bonificație de 10% pentru cei care și-au plătit taxele și ...
Care sunt singurele vouchere ce au scăpat de tăierile din ordonanța ”trenuleț”. Ce primești cu ajutorul lor
Care sunt singurele vouchere ce au scăpat de tăierile din ordonanța ”trenuleț”. Ce primești ...
Ordonanţa-trenuleţ are efecte neaşteptate. Absolvenţii de rezidenţiat care devin medici specialiști în 2025 nu vor putea să se angajeze în spitale și instituții publice
Ordonanţa-trenuleţ are efecte neaşteptate. Absolvenţii de rezidenţiat care devin medici specialiști ...
Prognoza meteo 8 ianuarie 2025. Temperaturi ridicate în mai multe zone ale țării
Prognoza meteo 8 ianuarie 2025. Temperaturi ridicate în mai multe zone ale țării
Toți șoferii trebuie să facă asta în 2025, altfel riscă amenzi usturătoare: „Se poate face din luna martie”
Toți șoferii trebuie să facă asta în 2025, altfel riscă amenzi usturătoare: „Se poate face ...
Tragedie în lumea medicală. Andreea, o asistentă de 28 de ani, s-a sinucis. Fetița ei de trei ani a rămas fără mamă
Tragedie în lumea medicală. Andreea, o asistentă de 28 de ani, s-a sinucis. Fetița ei de trei ani ...
Ce nu au voie să facă românii în fața propriei case. Amenda poate depăși 1.000 de lei
Ce nu au voie să facă românii în fața propriei case. Amenda poate depăși 1.000 de lei
Ce bani primești la pensie în Germania dacă ai avut un salariu de 3500 de euro brut pe lună
Ce bani primești la pensie în Germania dacă ai avut un salariu de 3500 de euro brut pe lună
Zodiile norocoase: Care sunt cele mai probabile semne să câștige la Loto în 2025
Zodiile norocoase: Care sunt cele mai probabile semne să câștige la Loto în 2025
Cum să economisim cât mai mult în 2025. Sfaturi de la un specialist în educație financiară: „Primul pas este să ne stabilim un obiectiv financiar”
Cum să economisim cât mai mult în 2025. Sfaturi de la un specialist în educație financiară: „Primul ...
Contestație bombă! Ordonanța Trenuleț ajunge la Avocatul Poporului. Sindicatele atacă înghețarea pensiilor
Contestație bombă! Ordonanța Trenuleț ajunge la Avocatul Poporului. Sindicatele atacă înghețarea ...
Tesla revoluționează piața imobiliară! Elon Musk lansează locuința viitorului
Tesla revoluționează piața imobiliară! Elon Musk lansează locuința viitorului
Ce se întâmplă pe piața imobiliară în 2025. Prețurile apartamentelor și caselor cresc din ce în ce mai mult
Ce se întâmplă pe piața imobiliară în 2025. Prețurile apartamentelor și caselor cresc din ce ...
Actorii Zendaya și Tom Holland s-au logodit. Cei doi s-au cunoscut în 2017, în timpul filmărilor pentru „Spiderman: Homecoming”
Actorii Zendaya și Tom Holland s-au logodit. Cei doi s-au cunoscut în 2017, în timpul filmărilor ...
Județul cu cel mai mare număr de șomeri din România! Situația alarmantă care pune pe jar autoritățile
Județul cu cel mai mare număr de șomeri din România! Situația alarmantă care pune pe jar autoritățile
Ce mașini și-au cumpărat românii în 2024. Peste 150.000 de autoturisme noi și aproape 330.000 second-hand
Ce mașini și-au cumpărat românii în 2024. Peste 150.000 de autoturisme noi și aproape 330.000 second-hand