Criza energetică din România a făcut mai multe companii gigant să ia decizia de a renunța la angajați. Chimcomplex a anunțat oficial că va concedia 400 de salariați, aproximativ 20% din total.
Chimcomplex deține platformele Oltchim și Borzești. Gigantul a confirmat astăzi la Bursa de Valori București că începe un program de disponibilizare colectivă care vizează un număr de 396 de angajați, după ce criza energetică din țară a devenit tot mai proeminentă. Decizia a fost luată în regim de urgență, cu scopul de a ține piept majorării prețurilor la energie, mai ales că grupul este unul dintre cei mai mari consumatori de gaze de la nivelul țării.
Citește și: Bursa de la București a închis cu scăderi de peste 2% ședința de astăzi
„Această masură are la bază necesitatea redimensionării și eficientizării activității Societății, ca urmare a sinergiilor/comasărilor dintre platformele industriale din Râmnicu Vâlcea și Onești, dar și în contextul economic și geopolitic actual, în care compania are în vedere să optimizeze costurile operaționale și de funcționare, să își eficientizeze activitatea, în scopul utilizării cu randament maxim al resurselor umane și financiare, să se adapteze la influențele exercitate de contextul național și internațional de criză, pentru a depăși toate provocările”, se arată în raportul publicat la BVB.
În luna iunie a acestui an, Chimcomplex avea 1.936 de angajați. Raportând la aceste cifre, ne dăm seama că acum 20% din personal va fi disponibilizat, decizia fiind luată analizând criza energetică, conform analizei ZF.
Cu puțin timp înainte, compania a transmis că are în plan să protejeze angajații, dar nu era luată în calcul actuala criză energetică. Cu toate acestea însă, în situația în care prețurile la energie nu își vor reveni, oamenii își vor pierde locurile de muncă, mai ales că Chimcomplex a confirmat închiderea mai multor secții.
„Angajații Chimcomplex sunt în continuare o prioritate absolută pentru companie. Încercăm să găsim soluții pentru protejarea lor, însă dacă prețurile la energie nu își vor reveni, suntem în situația în care va trebui să dăm curs programului de disponibilizare colectivă, după perioada de șomaj tehnic”, transmitea societatea la jumătatea lunii martie.
Chimcomplex a finalizat prima parte a anului cu afaceri de 1,22 mld. lei, în creștere cu 7% față de perioada asemănătoare de anul trecut. De partea cealaltă, profitul companiei s-a mișcorat cu 42%, până la 165 mil. lei. Profitul s-a micșorat din cauza facturilor la gaz și energie electrică, mai anunță compania.
„Rezultatele financiare sunt în scădere față de aceeași perioadă din 2021 ca urmare a creșterii alarmante a prețurilor la energie electrică și gaze naturale. Este esențial acum să avem asigurat același mediu economic ca marii noștri competitori europeni și globali, care beneficiază de prețuri mult mai bune la resurse de bază. În acest fel produsele lor sunt mai ieftine și invadează piața României și a țărilor din jur. Acest lucru duce la un deficit și mai mare al balanței comerciale a României”, transmiteau oficialii la prezentarea S1/2022.
Mai poți citi: 2.500 de lei pentru o categorie de români. Cine are noroc să primească banii timp de un an