- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Criza muștarului ar putea îmbogăți românii care îl cultivă! Se oferă 2.000 de euro pe tona de semințe

27 Sep, 18:27 • Bumbeneci Diana
Fermierii din România care se ocupă de cultivarea boabelor de muștar ar putea să dea lovitura în 2023. Culturile de boabe de muștar vor fi plătite cu bani grei.
Criza muștarului ar putea îmbogăți românii care îl cultivă! Se oferă 2.000 de euro pe tona de semințe

Criza muștarului se resimte la nivel național și internațional!  Anul următor, cultura semințelor de muștar va fi plătită mai bine, după criza înregistrată anul acesta în privința acestui condiment de care românii nu se pot lipsi.

Criza muștarului ar putea aduce profit fermierilor

La nivel internațional, comunitatea franceză are ca obiectiv principal să crească producția de muștar, după ce supermarketurile din țară au suferit o lipsă de aprovizionare cu acest condiment. Mai departe, seceta resimțită din Canada, furnizor important de semințe, a redus recolta de anul trecut la aproximativ jumătate, iar efectul a fost că iubitorii de muștar au găsit în magazine cu greu un borcan din sortimentul favorit.

Cu toate acestea însă, criza nu a trecut neobservată nici în țara noastră, astfel că în primăvară s-a înregistrat o perioadă în care de pe rafturile cu muștar au dispărut sortimentele populare. Au mai fost disponibile doar câteva sortimente, iar asta le-a dat de gândit românilor, de la bun început.

Mai poți citi: Subvenție record pentru programul Tomata. Se dau bani grei pentru agricultorii din România. Sumele pe care le vor încasa românii

Producătorii români de muștar, care până acum își cumpărau materia primă în special din Ucraina și din Rusia, au luat decizii radicale după declanșarea războiului între cele două țări și s-au orientat mai mult în ultima perioadă spre Republica Moldova, plătind însă dublu. Astfel, dacă anul trecut o tonă de boabe de muștar se vindea cu 600 de euro, anul acesta i-a costat 1.200 de euro. În acest sens, românii sunt mai motivați să își creeze propria cultură de la zero, decât să mai aducă de peste graniță.

Fabrice Genin, liderul Asociației Producătorilor de Semințe de Muștar de Burgundia (APGMB), a declarat că problemele din Canada au reînviat importanța sectorului în regiunea franceză. În România, această problemă a fost dezbătută de mai multe ori, însă nu s-au propus rezolvări.

Criza muștarului ar putea îmbogăți românii care îl cultivă! Se oferă 2.000 de euro pe tona de semințe
Criza muștarului ar putea îmbogăți românii care îl cultivă! Se oferă 2.000 de euro pe tona de semințe

Conform jurnaliștilor de la EuroNews, în luna iunie a acestui an a fost lansat un apel pentru producătorii locali să mărească terenul dedicat cultivării semințelor de la 4.000 de hectare în 2022 la 10.000 de hectare pentru anul viitor.

Producătorilor li se oferă 2.000 de euro pe tonă pentru 2023. Suma este destul de mare, având în vedere că anul trecut se ofereau 900 de euro.

„Lipsa a generat, de asemenea, creștere și o creștere a prețurilor, ceea ce ne-a permis să motivăm unii fermieri să semene această sămânță pentru că nu este ușor”, a declarat Luc Vandermaesen, directorul general al asociației de muștar din Burgundia.

Ca o concluzie, chiar dacă muștarul rămâne o cultură de nișă pe teritoriul țării noastre, suprafața cultivată la nivel național este una destul de redusă, însă acesta ar putea fi punctul de plecare și un mijloc de motivare pentru fermierii români care vor avea curajul și timpul să se apuce de o asemenea cultură, mai ales că încadrarea sa la „culturile verzi” aduce și alte beneficii financiare. Așadar, criza actuală ar putea fi de fapt o rampă de lansare în acest sector.

Alte articole de interes: Programul Casa Verde 2022. Cum pot românii să obțină 60.000 de lei de la stat pentru panourile fotovoltaice și să scape de facturile la energie

Urmărește Daily Business pe Google News
Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult