Vești pentru agajații români! O treime dintre companiile prezente pe piața din țara noastră vor crește salariile cu procente cuprinse între 6% și 10% în 2024, chiar dacă doi din zece anagajați (19%) vor majorări de peste 20%, reiese dintr-o cercetare de specialitate, publicată miercuri, 6 martie.
Citește și 50% dintre angajatori au bugetat creșteri salariale în 2024. Cine sunt cei mai căutați angajați
În momentul de față, situația românilor nu este una tocmai bună, mai ales că salariile, deși mărite, nu ajung pentru traiul din țară. Odată ce toate produsele s-au scumpit foarte mult, românii consideră că salariile ar trebui să urmeze același curs.
Totuși, nu mulți angajatori sunt dispuși să ofere creșteri esențiale de 20%, așa cum cer mulți angajați români.
Datele Randstad Romania HR Trends 2024 arată că discrepanţa cea mai mare între ceea ce oferă organizaţiile şi ce îşi doresc angajaţii este în intervalul de creştere a salariului de peste 20%, preferat de 19% dintre angajaţi, dar care reprezintă o opţiune doar pentru 1% dintre angajatorii români.
Potrivit cercetării, beneficiul financiar acordat cel mai frecvent este telefonul mobil (81%), urmat de bonusurile bazate pe performanţă individuală (80%), dar 17% dintre companiile respondente le oferă angajaţilor şi participare la profit, potrivit Agerpres.ro.
Printre altele, soluția care predomină în rândul companiile pentru a răspunde problemelor legate de forța de muncă este cea în care se oferă programe de training (68%), în timp ce 96% dintre angajați își doresc un echilibru între viața profesională și cea personală.
Din punct de vedere al companiilor, angajările estimate pentru anul 2024 au ca scop creşterea afacerii, într-o proporţie care transmite un semnal economic optimist pentru acest an, de la 82% în 2023, la 89%.
Pe de altă parte, 66% dintre liderii de afaceri care au răspuns studiului se confruntă cu provocarea de a menţine interesul candidaţilor pe parcursul întregului proces de recrutare.
Potrivit sursei menționate anterior, intențiile de angajare au crescut din 2023, de la 23%, până la 29% în 2024, în ceea ce privește serviciile pentru clienți sau serviciile post-vânzare, însă se remarcă și o tendință în creștere a cererii de angajare în departamentele administrative, potrivit Agerpres.ro.
Totodată, intenţiile de angajare pentru departamentele de IT/tehnologie şi vânzări înregistrează scăderi semnificative în acest an (de la 46% în 2023, la 27%, respectiv de la 46% la 22%).
Cercetarea se specialitate identifică o tendinţă în scădere şi în inginerie (de la 38% la 22%), precum şi în departamentele de HR/training/dezvoltare (de la 26% la 9%) şi în cele de marketing tradiţional/comunicare (de la 15% la 2%).
Sondajul Randstad Romania HR Trends 2024 a fost realizat pe baza unui chestionar derulat în perioada decembrie 2023 – februarie 2024, pe un eşantion de 238 de lideri de afaceri din principalele industrii din România.