- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Culmea agriculturii. Grâul şi porumbul se vând cu 20-30% mai ieftin decât acum un an, dar pâinea, carnea şi laptele sunt mai scumpe cu 4-12%

23 Jan, 17:44 • Dobran Viorel
Grâul este mai ieftin cu 20% faţă de acum un an, dar pâinea e mai scumpă cu 4%.  Porumbul este mai ieftin cu 30% faţă de acum un an, iar cu el sunt hrănite animalele, ce ajung, în urma procesării, carnea şi laptele de pe masa consumatorului, dar continuă să fie mai mari cu 4-12% decât acum un an. Preţurile mici ale cerealelor, au dus, de altfel, la nervozitatea fermierilor care acum protestează în toată ţara.
Culmea agriculturii. Grâul şi porumbul se vând cu 20-30% mai ieftin decât acum un an, dar pâinea, carnea şi laptele sunt mai scumpe cu 4-12%

Grîul şi porumbul sunt mai ieftine, dar produse rezultate din procesarea acestor cererale sunt mai scumpe. În ultimul an, au mai existat intervenţii ale statului în piaţa agroalimentară, precum plafonarea preţurilor alimentelor de bază, care se vede în statistici. Spre exemplu, dacă luăm în calcul preţurile alimentelor din urmă cu doi ani, cartofii, laptele, untul, uleiul şi zahărul au avut creşteri de peste 30-40%, conform datelor de la INS. Totuşi, dacă grâul şi porumbul nu s-au scumpit, iar motorina e mai ieftină la început de ianuarie 2024 decât în aceeaşi perioadă din anul trecut, de ce nu scad preţurile alimentelor? Ce se întâmplă în spatele acestor cifre şi de ce buzunarele consumatorilor nu resimt „facilităţile“?

Grâul şi porumbul s-au ieftinit, pâinea şi alte produse procesate s-au scumpit

„Problema este în felul următor: preţul cerealelor e 0,75-0,85 lei/kg, dar te duci la magazin să iei o pâine şi e minimum 2 lei (franzela – n. red.), dar ajunge şi la 6 lei, de ce nu scad preţurile pâinii, cărnii de porc sau mezelu­rilor? De ce nu văd o scădere la preţurile alimentelor? Noi fermierii primim subvenţie ca oamenii să cumpere alimente mai ieftine de la magazin, dar de unde să cumpere mai ieftin? Dacă eu vând grâul direct la un complex de porci cu 0,75-0,8 lei/kg, de ce nu se ieftineşte carnea?“, a spus Florea Zdrafcu, managerul fermei Zdrafcuflorea II, ce deţine o fermă de peste 1.500 de hecta­re cultivate cu cereale în localitatea Băileşti (judeţul Dolj).

Grâul mai ieftin, dar nu şi pentru consumator

El spune că a avut o brutărie timp de cinci ani şi a vândut pâinea cu 0,8 lei/kg, dar a închis-o din cauza lipsei personalului calificat. „Este rentabil să produci pâine, vă spun din expe­rienţă, şi este rentabil şi să trimiţi grâul în Franţa, să vină la noi cocă congelată şi să se coacă pâinea aici“, a subliniat Zdrafcu, care crede că foştii săi colegi de industrie se uită doar la profitul pe care-l fac, potrivit ZF.ro.

Grâul şi porumbul au preţuri mai mici

Agricultori britanici manifestează cu sperietori la Parlament pentru a obţine contracte mai echitabile cu şase supermarketuri, ”big six”, ca volum şi preţ

Peste 100 de mii de tone de grâu românesc, cumpărate de egipteni printr-o licitație internațională. De ce preferă arabii grâul din țara noastră

Producători de fructe şi legume britanici manifestează luni în faţa sediului Parlamentului, la Londra, în semn de protest faţă de contracte de achiziţie ”nedrepte” prin care sunt legaţi de principalele şase lanţuri de supermarketuri din Regatul Unit, şi urmează să instaleze 49 de sperietori, adică procentul agricultorilor care riscă să-şi abandoneze culturile, relatează AFP.

Agicultorii spun că aproape jumătate dintre ei urmează să fie nevoiţi să-şi întrerupă activitatea în următoarele 12 luni, din cauza lipsei de reglementări în sectorul agroalimentar.

Ei cer cae aceste supermarketuri – ”big six”, Tesco, Sainsbury’s, Asda, Morrisons, Aldi şi Lidl – să-şi respecte ”fără excepţie” angajementele în privinţa volumelor produselor achiziţionate şi preţurilor.

Ei urmează aă afucă 49 de sperietori în faţa sediului Parlamentului, reprezentând procentul agricultorilor care riscă să fie nevoiţi să-şi încheie activitatea.

Această manifestaţie se desfăşoară în ziua în care deputaţii urmează să dezbată o petiţie prin care agricultorii le cer să revizuiască complet un cod de bune practici ale lanţului producţiei alimentare.

Lansată la iniţiativa întreprinderii Riverford Organic, care produse şi vinde coşuri cu fructe şi legume, petiţia a adunat peste 112.000 de semnături.

”Agricultura britanică este în genunchi”, iar ”mijloacele de subzistenţă ale agricultorilor noştri sunt reduse la neant”, denunţă fondatorul întreprinderii, Guy Singh-Watson.

”În lipsa unui tratament mai echitabil al agricultorilor, vom asista la o distrugere a agriculturii britanice şi a peisajelor, faunei şi comunităţilor rurale pe care aceasta le susţinea odinioară”, a subliniat el.

Manifestanţii consideră că numai o reglementare puternică, impusă de către Guvern, le poate permite agricultorilor să obţină cele mai bune contracte cu marile supermarketuri.

Citește și: Prețul grâului, influențat de acțiunile Rusiei. Cotațiile au crescut după ce rușii au tras asupra unei nave în Marea Neagră

”Este întru totul normal ca agricultorii şi producătorii britanici să fie plătiţi la un preţ echitabil, iar examenul nostru al echităţii lanţului de aprovizionare va conribui la a răspunde acestor îngrijorări”, a declarat un purtător de cuvânt al Mediului, Alimentaţiei şi Mediului Rural.

Agricultorii sunt ”vitali” în sistemul alimentar al regatului, a subliniat el, preciznând că agricultorii britanici furnizează 60% dintre bunurile alimentare consumate în ţară.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...