- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Cum influențează majorarea salariului minim veniturile celor care lucrează part-time. Ce se întâmplă cu veniturile lor din iulie

12 Jul, 16:06 • Andrei Alina
Începând cu 1 iulie 2024, salariul minim brut pe economie a fost majorat la de la 3.300 lei la 3.700 lei lunar, conform Hotărârii de Guvern nr. 598/2024. Totuși, există excepții de la această regulă, aplicabile în anumite sectoare economice.
Cum influențează majorarea salariului minim veniturile celor care lucrează part-time. Ce se întâmplă cu veniturile lor din iulie

Pentru salariul minim brut pe economie de 3.700 lei, angajatul trebuie să lucreze 168 de ore pe lună. Asta înseamnă un venit de 22,024 lei pe oră. Această valoare nu include indemnizații, sporuri sau alte adaosuri. După deducerea contribuțiilor sociale obligatorii, salariul minim net rămâne la 2.366 lei. Aceste contribuții includ contribuția la asigurările sociale (CAS), contribuția la asigurările sociale de sănătate (CASS) și impozitul pe venit.

De mai mulți ani, salariul minim este diferit în funcție de sectorul de activitate. De exemplu, în sectorul agricol și industria alimentară salariul minim brut pe țară garantat în plată este de 3.436 lei lunar. Cele mai mari venituri sunt însă în sectorul construcțiilor. Salariul minim brut pe țară garantat în plată în construcții este stabilit la 4.582 lei lunar. Această valoare se aplică pentru un program normal de lucru de 165,333 ore pe lună, reprezentând în medie 27,714 lei pe oră, potrivit playtech.ro.

Citește și: Scenariu sumbru privind creșterea impozitelor în 2025. Daniel Dăianu: „Va trebui să adopte măsuri care sunt inevitabile”

 

Cine sunt românii care nu vor avea venituri mai mari din iulie deși salariul minim a fost majorat

Pentru angajații care lucrează part-time, salariul minim brut se calculează proporțional cu numărul de ore lucrate. Conform dispozițiilor art. 164 din Codul Muncii, dacă programul normal de muncă este sub 8 ore zilnic, salariul de bază minim brut orar se calculează raportând salariul de bază minim brut pe țară la numărul mediu de ore lunar conform programului legal de lucru aprobat.

Citește și: Ce salariu câștigă o vânzătoare la o autoservire de pe litoralul românesc în 2024. Încasează lejer peste 1.000 de euro