- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Cum poate fi evitată taxa pe lux. Analistul economic Adrian Negrescu: ”Va fi extrem de dificil să-i determini pe oameni să se prezinte la ghișeele ANAF și să plătească de bună voie”

07 Oct, 13:28 • Andrei Alina
Taxa pe lux a intrat în vigoare în România, astfel că proprietarii autoturismelor foarte scumpe și ale caselor de peste jumătate de milion de euro vor fi nevoiți să își declare bunurile la Fisc și să completeze Declarația 216. Analistul economic Adrian Negrescu susține că taxa pe lux este foarte simplu de evitat, în condițiile în care mulți dintre cei care ar avea nevoie să se evite această taxă și-ar putea muta foarte ușor mașinile, casele, pe o firmă și n-ar mai plăti taxa.
Cum poate fi evitată taxa pe lux. Analistul economic Adrian Negrescu: ”Va fi extrem de dificil să-i determini pe oameni să se prezinte la ghișeele ANAF și să plătească de bună voie”

De la 30 septembrie 2024, românii trebuie să plătească impozitul pe lux introdus de la începutul anului prin Legea 296/2023. Legea îi vizează pe cei care au mașini mai scumpe de 375.000 lei (75.000 euro) şi imobile cu o valoare estimată mai mare de 2.500.000 lei (500.000 de euro). Aceștia trebuie să completeze un formular (Declarația 216), iar apoi să plătească impozitul respectiv până la 30 septembrie 2024 pentru maşini şi până la 30 decembrie 2024 pentru imobile.

„Se notifică de către autorităţile locale contribuabilii care au proprietăţi cu o valoare impozabilă mai mare de 2,5 milioane lei. Autorităţile locale comunică ANAF-ului care este situaţia acestor proprietari. ANAF emite deciziile de impunere pentru proprietarii ale căror proprietăţi sunt cu valoarea mai mare de 2,5 milioane lei şi pe 30 septembrie ar trebui să avem primele încasări din impozitul pe marile averi. Cam aceste activităţi le vom desfăşura în perioada următoare”, declara ministrul Marcel Boloş.

Citește și: Noi scumpiri ale alimentelor. Mugur Isărescu a răbufnit: „Vom urmări, ca şi în trecut, să asigurăm stabilitatea”

 

Cum poate fi evitată taxa pe lux? Analistul economic Adrian Negrescu trage un semnal de alarmă: „Este foarte simplu de evitat”

Pentru imobile, taxa pe lux se calculează prin aplicarea cotei de 0,3% la diferența dintre valoarea impozabilă a clădirii și plafonul de 2.500.000 lei (500.000 de euro).

Pentru autoturisme, taxa pe lux se va calcula prin aplicarea unei cote de 0,3% la diferența dintre valoarea de achiziție și plafonul de 375.000 de lei (75.000 de euro).

Citește și: Pensionarii au parte de ajutor de încălzire în iarna 2024-2025. Suma pe care vârstnicii urmează să o primească de la stat

Analistul economic Adrian Negrescu explică cât de ușor poate fi evitată taxa pe lux de către proprietarii care au astfel de bunuri.

„Este o taxă simbolică care nu reprezintă aproape nimic, raportat la valoarea proprietăților și mașinilor deținute de unii români.

Să vii să îi taxezi cu echivalentul a unei mese în oraș pe cei care dețin mașini de sute de mii de euro sau imobile de milioane de euro, reprezintă practic doar un exercițiu de imagine.

Taxa aceasta este, din punctul meu de vedere, foarte simplu de evitat, în condițiile în care mulți dintre cei care ar avea nevoie să se evite această taxă și-ar putea muta foarte ușor mașinile, casele, pe o firmă și n-ar mai plăti taxa”, a explicat Adrian Negrescu, pentru WOWbiz.ro.

Analistul economic Adrian Negrescu spune că ar fi ideal ca autoritățile să-i determine pe datorinici să-și plătească dările de bună – voie, fără să fie nevoie de notificări și alte solicitări.

„Din punctul meu de vedere este doar o măsură de imagine. Nu cred că va aduce foarte mulți bani la buget și va fi extrem de dificil să-i determini pe oameni să se prezinte la ghișeele ANAF și să plătească de bună voie.

Cred că trebuie trimise scrisori către cei care dețin astfel de mașini, să îi anunțăm de faptul că au de plătit aceste taxe pentru că ei probabil nici măcar nu știu că mașinile și casele lor sunt pasibile practic de astfel de suprataxări”, a mai explicat Adrian Negrescu, pentru WOWbiz.ro.

 

 

 

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci