De la 30 septembrie 2024, românii trebuie să plătească impozitul pe lux introdus de la începutul anului prin Legea 296/2023. Legea îi vizează pe cei care au mașini mai scumpe de 375.000 lei (75.000 euro) şi imobile cu o valoare estimată mai mare de 2.500.000 lei (500.000 de euro). Aceștia trebuie să completeze un formular (Declarația 216), iar apoi să plătească impozitul respectiv până la 30 septembrie 2024 pentru maşini şi până la 30 decembrie 2024 pentru imobile.
„Se notifică de către autorităţile locale contribuabilii care au proprietăţi cu o valoare impozabilă mai mare de 2,5 milioane lei. Autorităţile locale comunică ANAF-ului care este situaţia acestor proprietari. ANAF emite deciziile de impunere pentru proprietarii ale căror proprietăţi sunt cu valoarea mai mare de 2,5 milioane lei şi pe 30 septembrie ar trebui să avem primele încasări din impozitul pe marile averi. Cam aceste activităţi le vom desfăşura în perioada următoare”, declara ministrul Marcel Boloş.
Pentru imobile, taxa pe lux se calculează prin aplicarea cotei de 0,3% la diferența dintre valoarea impozabilă a clădirii și plafonul de 2.500.000 lei (500.000 de euro).
Pentru autoturisme, taxa pe lux se va calcula prin aplicarea unei cote de 0,3% la diferența dintre valoarea de achiziție și plafonul de 375.000 de lei (75.000 de euro).
Analistul economic Adrian Negrescu explică cât de ușor poate fi evitată taxa pe lux de către proprietarii care au astfel de bunuri.
„Este o taxă simbolică care nu reprezintă aproape nimic, raportat la valoarea proprietăților și mașinilor deținute de unii români.
Să vii să îi taxezi cu echivalentul a unei mese în oraș pe cei care dețin mașini de sute de mii de euro sau imobile de milioane de euro, reprezintă practic doar un exercițiu de imagine.
Taxa aceasta este, din punctul meu de vedere, foarte simplu de evitat, în condițiile în care mulți dintre cei care ar avea nevoie să se evite această taxă și-ar putea muta foarte ușor mașinile, casele, pe o firmă și n-ar mai plăti taxa”, a explicat Adrian Negrescu, pentru WOWbiz.ro.
Analistul economic Adrian Negrescu spune că ar fi ideal ca autoritățile să-i determine pe datorinici să-și plătească dările de bună – voie, fără să fie nevoie de notificări și alte solicitări.
„Din punctul meu de vedere este doar o măsură de imagine. Nu cred că va aduce foarte mulți bani la buget și va fi extrem de dificil să-i determini pe oameni să se prezinte la ghișeele ANAF și să plătească de bună voie.
Cred că trebuie trimise scrisori către cei care dețin astfel de mașini, să îi anunțăm de faptul că au de plătit aceste taxe pentru că ei probabil nici măcar nu știu că mașinile și casele lor sunt pasibile practic de astfel de suprataxări”, a mai explicat Adrian Negrescu, pentru WOWbiz.ro.