Cum poți trăi cu 1000 de euro pe lună fără să muncești. Iancu Guda activează în domeniul managementului riscului de credit. Din anul 2013, este lector asociat la Institutul Bancar Român, unde predă cursuri de analiză financiară avansată și finanțe corporative în cadrul programului CEFA. De asemenea, începând cu anul 2017, Iancu este autorizat de către ASF pentru poziția de Administrator Independent în Consiliul de Administrație al BRD Asset Management.
”Dividendele reprezintă un cash flow foarte util pentru investitorii la bursă și este specific companiilor mature care obțin profit anual, stabil și au o politică declarată de plată a dividendelor”, a spus Iancu Guda, la Digi 24.
El a dat exemplul a 18 companii din România care plătesc dividende raportate la prețul acțiunii și care depășesc 5%: ”Deci 5% randament doar din dividende”. Economistul a precizat că există câteva pentru care randamentul depășește 10%, în special cele din energie.
”Cea mai bună strategie de a investi diversificat în companii mature, plătitoare de dividende, este prin ETF-uri. Te ajută să diversifici, cu sume mici de bani, investiții periodice. O altă strategie este prin fondurile mutuale, care investesc în companii plătitoare de dividende”, a mai spus Iancu Guda.
Potrivit acestuia, piețele emergente, cum este și România, au volatilitate mai mare, din cauza riscului politic și economic ridicat, dar oferă randamente superioare pe termen lung. Așteptările realiste din dividende se duc undeva la 4- 5% conform acestuia, anual. ”Dacă vrei să trăiești numai din asta, cu 1000 de euro/lună, la cheltuieli anuale de 12.000 de euro, ar însemna că ar trebui să ai deja un portofoliu de investiții de cam 250.000 de euro”, mai precizează Iancu Guda.
Iancu Guda, cunoscut economist și realizator de emisiuni de educație financiară, a făcut o analiză acidă într-un podcast despre domeniul imobiliar. Guda a avertizat că poziția românilor, pe ultimul loc în Europa la nivelul educației financiare, nu este întâmplătoare.
Românii nu sunt interesați de investiții și de crearea de surse de venituri pasive, a avertizat Iancu Guda. Cetățenii din țara noastră s-au învățat mai degrabă să depindă exclusiv de un salariu, deci de un angajator, ceea ce este foarte periculos. Economisirea și investițiile inteligente prezintă mai puțin interes decât seriale de divertisment precum „Las Fierbinți”, a mai punctat economistul.
„Doar 1% dintre români investesc la bursă, americanii 50%, iar ei la masă discută despre cum a evoluat bursa astăzi, iar noi ne uităm la Las Fierbinți.
1 milion de români se uită zi de zi la Las Fierbinți. E un serial și o producție extraordinară din punctul de vedere al divertismentului și al reflectării oglinzii soicale mai ales din zona rurală, una dintre cele mai bune producții românești care ne face să devenim conștienți de realitatea poporului român.
Întrebarea mea este: ‘cum schimbăm acest lucru?’. Vezi niște comportamente acolo care te amuză, dar care nu sunt niște baze care pot aduce un progres pentru dezvoltare. E bășcălie, de distrăm, dar cum progresăm? Băltim în același nivel. Progresul vine numai prin educație și investiții”, a comentat Iancu Guda, în podcastul „The Concept”.