Cum reușesc vânzătorii să ascundă creșterea prețurilor la alimente. Alimentele s-au scumpit cel mai mult în ultimul an, cu peste 18%. Dintre ele, zahărul s-a scumpit cel mai mult, prețul lui a crescut cu aproape 60 de procente. Untul și ouăle s-au scumpit, de asemenea, cu 30%, iar pâinea și carnea cu 15%.
„Am putea începe cu pâinea. Chiar dacă preţul a rămas acelaşi, scade puţin gramajul. Un 10 grame. Se observă lucrul ăsta şi la produse lactate, la litrul de lapte, la sticluţa de kefir, iaurt. Dacă citim cu atenţie gramajul, dar este foarte greu să ne dăm seama”, a precizat Dragoș Frumosu, președintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară – SINDALIMENTA.
Inflația a scăzut la 10,64% în mai 2023, comparativ cu 11,23% în aprilie 2023, în ciuda scumpirilor care au afectat toate domeniile, inclusiv la alimentele de bază. Mărfurile alimentare au înregistrat o creștere a prețurilor cu 18,73%, cele nealimentare cu 5,15%, iar serviciile cu 11,16%, conform INS.
Citește și Proiect de lege: ce va scrie pe alimentele românești, prezente în marile magazine
„Indicele preţurilor de consum în luna mai 2023 comparativ cu luna aprilie 2023 este 100,64%. Rata inflaţiei de la începutul anului (mai 2023 comparativ cu decembrie 2022) este 3,8%. Rata anuală a inflaţiei în luna mai 2023 comparativ cu luna mai 2022 este 10,6%. Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (iunie 2022 – mai 2023) faţă de precedentele 12 luni (iunie 2021 – mai 2022) este 14,7%”, se spune în comunicatul INS.