- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Cum să readucem deficitul bugetar în limitele sustenabilității. Soluții pentru viitorul economic al României

08 Oct, 23:55 • Bugiu ⁠Ana Maria
Cum să readucem deficitul bugetar în limitele sustenabilității. Deși s-au adoptat măsuri, simpla creștere/reducere a impozitelor nu va rezolva problemele structurale ale economiei.
Cum să readucem deficitul bugetar în limitele sustenabilității. Soluții pentru viitorul economic al României

Reducerea impozitelor și creșterea salariilor și pensiilor din sectorul public, au dus la o creștere alarmantă a deficitului bugetar de la aproape 0,5% din PIB în 2015 la 4,4% în 2019, potrivit economedia.ro.

Soluțiile pentru a readuce deficitul la un nivel sustenabil trebuie să plece de la identificarea cauzelor fundamentale ale problemei.

De la 2019, s-au produs modificări semnificative, inclusiv impactul pandemiei, care a amplificat deficitul bugetar. În octombrie 2023, guvernul a decis să crească impozitele pentru a diminua excepțiile de la impozitare și a introdus un impozit pe cifra de afaceri pentru companiile cu venituri mari. Sursa citată critică acest impozit, argumentând că acesta descurajează crearea de locuri de muncă, penalizând firmele care cresc.

Te-ar mai putea interesa și: Ursula von der Leyen cere creșterea cheltuielilor UE pentru investiții tehnologice. „Trebuie să plasăm cercetarea şi inovarea în centrul economiei europene”

foto: economie

Cum să readucem deficitul bugetar în limitele sustenabilității. Soluții pentru viitorul economic al României

Măsurile ar trebui să se limiteze la readucerea ratelor de impozitare la nivelurile anterioare reducerilor din 2015. Totuși, problema principală rămâne creșterea cheltuielilor publice, în special prin salariile și pensiile care au crescut într-un ritm nesustenabil. Chiar și fără reducerile de impozite, cheltuielile curente erau deja prea mari pentru a putea fi susținute în mod sustenabil.

În ciuda inflației reduse, creșterea salariilor din sectorul public a fost exorbitantă, cu un ritm mediu de peste 19% pentru 2024. Aceasta, combinată cu o inflație de 6,6% în 2023, a dus la creșteri reale ale salariilor care afectează competitivitatea sectorului privat și, pe termen lung, sustenabilitatea pensiilor.

Privind spre 2025, soluțiile propuse pentru salarizarea din sectorul public ar putea fi reconsiderate, în special după alegerile parlamentare. Critica politicilor actuale de creștere a salariilor și pensiilor este un punct central.

Totuși, de ce unii economiști nu propun soluții mai ferme pentru limitarea acestor cheltuieli?! Aceștia, în loc să militeze pentru un control al cheltuielilor, sugerează o creștere a impozitelor, ceea ce ar duce la perpetuarea unei politici nesustenabile.

Simpla creștere a impozitelor nu va rezolva problemele fundamentale (evaziunea fiscală).

Pentru a evita o criză economică, trebuie să existe o abordare rațională în gestionarea cheltuielilor publice și în stabilirea unui sistem fiscal sustenabil. Fără o astfel de abordare, creșterile salariale și pensiile ar putea deveni insuportabile, conducând la o migrație a forței de muncă și la o deteriorare generală a economiei.

Te-ar mai putea interesa și: Marcel Ciolacu, mesaj de interes național pentru români. „Totul acum este despre economie”