- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Cum se calculează vechimea la pensie în 2024. Care sunt ultimele reglementări

18 Aug, 17:06 • Bugiu ⁠Ana Maria
Cum îți completezi stagiul de cotizare cu bani pentru vechime, în loc de ani de muncă. Ce spun ultimele schimbări legislative.
Cum se calculează vechimea la pensie în 2024. Care sunt ultimele reglementări

Odată cu majorarea salariului minim pe economie, costul pentru a achiziționa vechimea în muncă a crescut semnificativ în acest an. Persoanele care nu au acumulat suficienți ani de muncă pentru a beneficia de pensia minimă de la stat vor lua aceste măsuri, în urma ultimelor reglementări legislative, potrivit playtech.ro.

Te-ar putea interesa și: Pensii 2024. Ce perioade de muncă nu sunt luate în considerare la calculul pensiilor. Avertismentul profesorului Anton Hadăr: „Acest tip de muncă poate să ducă la pensie zero”

foto: cât costă 1 an de vechime

Cât a ajuns să valorifice un an de vechime în anul 2024?

De la 1 iulie 2024, prețul pentru un an de vechime în muncă a fost stabilit la 11.100 de lei. Acest cost reflectă creșterea salariului minim pe economie și asigură că cei care doresc să-și completeze anii de cotizare pot face acest lucru, dar la un preț mai ridicat decât în anii precedenți.

Mai multe despre cum poți cumpăra vechimea

  • Cei care nu au acumulat minimum 15 ani de muncă pentru a primi pensia minimă pot cumpăra până la șase ani de vechime în muncă.

Prin achiziționarea de vechime în muncă va crește valoarea pensiei lunare și se va îmbunătăți punctajul de pensie.

  • Perioada de achiziție a vechimii în muncă a fost prelungită până în 2026, oferind mai mult timp pentru cei care doresc să profite de această oportunitate.

Formula de calcul a punctelor bonus și impactul achiziționării vechimii în muncă asupra pensiei

  • Pentru fiecare an muncit între 25 și 29 de ani: 0,5 puncte bonus pe an.
  • Pentru fiecare an muncit între 30 și 34 de ani: 0,75 puncte bonus pe an.
  • Pentru fiecare an muncit peste 35 de ani: 1 punct bonus pe an.

Spre exemplu:

  • Pentru 30 de ani de muncă, formula de calcul este următoarea: 5 ani x 0,5 puncte = 2,5 puncte bonus. Aceste puncte bonus sunt multiplicate cu valoarea punctului de pensie (81 lei/punct), rezultând 202 lei în plus la pensie.
  • Pentru 40 de ani de muncă, calculul este: 5 ani x 0,5 puncte + 5 ani x 0,75 puncte + 5 ani x 1 punct = 11,25 puncte. Aceasta se traduce într-o creștere de 911 lei la pensie.
  • Pentru 45 de ani de muncă, formula este: 5 ani x 0,5 puncte + 5 ani x 0,75 puncte + 10 ani x 1 punct = 16,25 puncte. Aceasta duce la o creștere de 1.300 lei la pensie.

Această formulă este necesară pentru înțelegerea impactului achiziționării vechimii în muncă asupra pensiei.

Despre recalcularea pensiilor din acest an

Recalcularea pensiilor e se va încheia în luna august. Potrivit Simonei Bucura Oprescu, „nicio pensie nu va scădea în urma acestei recalculări”.

Ministrul Muncii a declarat că deciziile de recalculare la pensionare vor ajunge între 16 și 31 august și nicio pensie nu va scădea în urma recalculării. Mai mult decât atât, Simona Bucura Oprescu a afirmat, potrivit sursei citate, că toate casele teritoriale de pensii au finalizat deja reevaluarea tuturor dosarelor și au introdus toate datele conforme recalculării în sistemul electronic, menționând că deja au început listarea deciziilor de pensionare.

„Colegii au finalizat procesul de reevaluare a dosarelor de pensie. Ei sunt în plin proces de recalculare. În acest moment, deja au început listarea deciziilor de pensionare.

Tot ce facem în cadrul acestei recalculări facem pentru pensionari. Am făcut totul ca să fie echitate”, a spus Simona Bucura Oprescu.

Simona Bucura Oprescu a informat românii că vor să trimită toate deciziile de recalculare înainte de data de 1 septembrie a acestui an, nedorind să existe diferențe între perioadele în care acestea vor ajunge către pensionari.

Te-ar putea interesa și: Cine sunt românii care vor avea pensie de 6.100 de lei după luna septembrie. Calcule CNPP