Totul pleacă de la o lege care a intrat în vigoare pe 1 ianuarie 2022, dar își face simțite efectele în piață începând cu 1 ianuarie 2024.
Citește și Salarii de 5.000 de lei! S-a propus majorarea salariului minim
Este vorba de obligativitatea angajatorilor ca, după maxim doi ani de la angajare, să majoreze leafa persoanelor plătite cu salariul minim pe economie.
Astfel, din prima lună a acestui an, cel puțin în teorie, foarte mulți români ar trebui să se bucure o creștere salarială, cât de mică.
Din păcate, mulți s-ar putea să se trezească cu o micșorare a venitului lunar.
Ianuarie 2024. Este vorba de obligativitatea angajatorilor ca, după maxim doi ani de la angajare, să majoreze leafa persoanelor plătite cu salariul minim pe economie.
Astfel, din prima lună a acestui an, cel puțin în teorie, mulți români ar trebui să se bucure o creștere salarială, cât de mică. Din nefericire, mulți s-ar putea avea parte de o micșorare a venitului lunar.
În 2023, Guvernul a introdus în salariul minim pe economie 200 de lei neimpozabili. Când leafa unei persoane depășește salariul minim, banii cu pricina devin brusc impozabili.
În consecință, la o majorarea salarială de 10 lei peste salariul minim pe economie, de fapt, muncitorul ajunge să câștige mai puțin.
Ca să înțelegi mai bine realitatea din spatele erorii de matematică legiferată de Guvernul PNL – PSD trebuie să pleci de la un exemplu simplu. În momentul de față, salariul minim pe economie în brut este de 3.300 de lei care se reflectă în 2.079 de lei în mână, net.
Dacă cineva a primit acest salariu timp de doi ani, patronul este obligat să-l majoreze.
Dacă adaugă 10 lei la brut, dispare scutirea de impozit menționată mai sus și, în consecință, va încasa cu aproximativ 80 de lei mai puțin, pentru că statul primește cea mai mare parte a suplimentului.
Ca un angajat din România care este plătit cu salariul minim pe economie să primească aceeași leafă în mână după majorare trebuie să-i sară salariul cu 150 de lei în brut.
„Politicienii noștri nu s-au gândit că au dat o lege într-o direcție, după care au dat o lege în direcția opusă. În mod foarte clar, vor fi angajați care vor fi dați afară și nu vor fi reangajați, care vor începe să lucreze iar la negru sau care își vor pierde locurile de muncă.
Citește și Domeniile cu cele mai mari creșteri de salarii în 2024. Acești angajați vor fi cei mai fericiți
Deci, ne aflăm într-o situație în care statul are eventual ceva de câștigat în urma acestor legi, însă angajații și angajatorii au doar de pierdut sau dureri de cap suplimentare cu care se confruntă la început de an”, a explicat Christian Năsulea, profesor de economie, pentru Digi24.