Cumpărare ani pensie 2023. Vechimea în muncă încă se poate cumpără, dar trebuie ştiut că există cel puţin cinci tipuri de concedii care sunt recunoscute ca vechime la pensie. Astfel, concediile de odihnă, de incapacitate temporară de muncă din cauza unor accidente sau boli profesionale, precum și cele la care au dreptul părinții pentru nașterea, creșterea și îngrijirea copilului sunt luate în calcul atunci când se stabilesc drepturile de pensie, arată legea în vigoare.
Stagiul de cotizare reprezintă perioada de timp pentru care s-au datorat contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii, precum și cea pentru care asigurații cu contract de asigurare socială au datorat și plătit contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii, potrivit Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Astfel, persoanele care, în ultimii doi ani anterior naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani, respectiv trei ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară.
Legat de cumpărarea vechimii în muncă, pentru completarea stagiului de cotizare, trebuie precizat că acest lucru se poate face doar până în 31 august 2023. „Dacă persoana nu are toți banii, se poate face o înțelegere cu noi, cu Casa Teritorială de Pensii, care își asumă niște tranșe pe care trebuie să le plătească, astfel încât până la 31 august, când este în vigoare actul normativ respectiv, să se achite întreaga sumă pe care a semnat-o prin contractul de asigurare”, explicat Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii.
Până acum, peste 25.000 de persoane asigurate au cumpărat vechime în muncă, valoarea contractelor încheiate ajungând 335 de milioane de lei. Cei mai interesați de această procedură sunt cei care au un stagiu de cotizare de 12-13 ani și ajung la vârsta de pensionare, aceasta fiind singura modalitate pentru a putea beneficia de o pensie de limită de vârstă.