Tensiunile economice dintre marile puteri globale și războiul comercial început de Donald Trump riscă să afecteze piața alimentară din Europa, inclusiv România. Inflația alimentară și schimbările de comportament ale consumatorilor determină o transformare a industriei, arată analistul eToro, Bogdan Maioreanu.
Specialistul susține că războiul tarifar dintre SUA și China ar putea să ducă la o reconfigurare masivă a lanțurilor globale de aprovizionare. Asta ar pune presiune pe prețurile produselor alimentare: „China ar putea căuta alți furnizori pentru a înlocui importurile din SUA, ceea ce va genera cerere suplimentară pe alte piețe, inclusiv în Europa”, avertizează Maioreanu.
În contextul incertitudinii declanșate de războiul lui Donald Trump, românii se arată ca fiind printre cei mai atenți consumatori din Europa. Un sondaj McKinsey citat în analiza eToro arată că 48% dintre consumatorii europeni caută modalități de a economisi bani la cumpărături, împărțind podiumul cu norvegienii și britanicii.
România este fruntață în ceea ce privește căutarea activă a promoțiilor, dar și în ceea ce privește cumpărarea de produse de calitate premium, urmată îndeaproape de Spania. Românii se îndreaptă și către produsele BIO, însă sunt mai puțin interesați de mărcile proprii ale magazinelor.
Citește și : Dilema UE privind aprovizionarea cu gaz: la mâna lui Trump sau înapoi la Rusia?
Un alt aspect semnificativ al comportamentului de consum al românilor în urma războiului comercial început de Donald Trump este orientarea tot mai accentuată către produsele locale. România se află pe primul loc în Europa la preferința pentru achiziția de alimente direct de la fermieri și producători locali.