Vești bune pentru pensionari! Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii, a transmis cine sunt pensionarii care vor primi 1.500 de lei în plus la pensie, după recalcularea din septembrie. Mai jos ai toate detaliile.
Citește și Două categorii de români rămân cu pensiile înghețate după recalculare. Cine nu va primi bani în plus
Cine sunt pensionarii care vor primi 1.500 de lei în plus la pensie! Daniel Baciu a făcut joi un calcul pentru a-i face pe români să înțeleagă cum și cu cât vor crește pensiile după recalculare.
Șeful Casei de Pensii a dat exemplul unui tâmplar pensionar care are acum o pensie de 2.192 de lei şi un stagiu contributiv de 36 de ani.
Daniel Baciu a subliniat că din septembrie, după ce pensiile vor fi recalculate, românul va avea o pensie mai mare cu 65%, ceea ce înseamnă în bani aproximativ 1500 de lei.
„Un fost tâmplar la Antepriza construcții-montaj are în momentul de față 36 de puncte contributive calculate efectiv pe contributivitate şi a realizat 43 de ani, o lună și 23 de zile. Pentru calculul punctelor de stabilitate, folosim numai stagiul de cotizare contributiv, care se compune decât din primele două componente, deci condiții normale și condiții de grupă.
Stagiul contributiv este de 36 de ani şi 7 luni şi, în prezent, are o pensie în plată de 2.192 de lei. Are un număr total de puncte de stabilitate de 7,8331. Aceste puncte de stabilitate se adaugă la punctele contributive, rezultând un număr total de puncte de 44,73073.
Deci de la 2192 de lei, cât are pensia în prezent domnul pensionar de la Sectorul 5, ajunge la 3.624 lei, deci o diferență de 1.432 lei în plus. Atât va avea după recalculare, de la 1 septembrie, rezultând o creștere de 65,33%”, a declarat şeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, la Antena 3 CNN.
De asemenea, și Doina Pârcălabu, fosta șefă a Casei Naționale de Pensii Publice, a anunțat care sunt românii care vor primi 1.000 de lei în plus la pensie.
Aceasta a subliniat că cei mai avantajați vor fi pensionarii cu un stagiu mare de cotizare.
„Sunt posibile majorările de 90%-100% în cazul persoanelor cu pensii foarte mici și care au avut un număr mare de ani de muncă, stagiul de cotizare realizat, pentru că acolo se adaugă acele sume ca urmare a punctelor de stabilitate care au o valoare unică pentru toți.
Nu mai țin cont de salariile pe care le-a avut o persoană sau de locul de muncă în care a lucrat. Acum saltul de la 2000 la 3000 ar însemna încă o creștere cu 50 la sută. Dacă discutăm în valori absolute ar însemna o creștere cu 1000 de lei”, a explicat Doina Pârcălabu la un post de televiziune.