- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Data la care Banca Centrală Europeană (BCE) începe să reducă ratele dobânzilor. E o mișcare așteptată la scară largă de piețe și economiști

09 Sep, 22:25 • Preda Silvia
Banca Centrală Europeană se pregătește să reducă presiunea asupra ratelor dobânzilor, dar nu este așteptat ca banca să facă și noi reduceri ale ratelor.
Data la care Banca Centrală Europeană (BCE) începe să reducă ratele dobânzilor. E o mișcare așteptată la scară largă de piețe și economiști

O reducere asupra ratelor dobânzilor este așteptată joi, 12 septembrie 2024. Decizia vine pe fondul scăderii inflației. Cu toate acestea, nu se așteaptă ca banca să se angajeze la noi reduceri ale ratelor, informează boursorama.com.

În iunie, Banca Centrală Europeană (BCE) a redus ratele dobânzilor pentru prima dată în ultimii 5 ani, dar o lună mai târziu președintele băncii, Christine Lagarde, a făcut apel la vigilență, arată sursa citată.

Inflația a încetinit la 2,2% pe an în luna august în zona euro și a scăzut sub ținta de 2% în cele mai mari două economii, Franța și Germania.

Potrivit guvernatorului Banque de France, François Villeroy de Galhau, urmează o nouă reducere. Acesta a declarat la sfârșitul lunii trecute că o nouă reducere a ratelor BCE în septembrie, după cea din iunie, ar fi „corectă și înțeleaptă”.

Și creșterea economică în zona euro a fost revizuită ușor în scădere la 0,2% pentru al doilea trimestru din 2024, arată datele Eurostat. Astfel, este de așteptat ca joi Banca Centrală Europeană să reducă pentru a doua oară rata dobânzii la depozite. Aceasta este rata de referință dintre cele trei rate cheie ale sale.

Citește și: Banca Centrală Europeană face anunțul momentului pentru toți românii care folosesc EURO! Se schimbă banii

Banca Centrală Europeană (BCE) se pregătește să reducă joi ratele dobânzilor

Banca Centrală Europeană
Banca Centrală Europeană

Este de așteptat ca rata să fie redusă cu 25 de puncte de bază, până la 3,50%. Consiliul guvernatorilor Băncii va discuta și despre următorii pași în relaxarea monetară.

Consiliul de conducere este împărțit între „șoimi” – susținători ai relaxării „treptate și precaute” – și „porumbei” – cărora le este teamă să fie „prea restrictivi”.

Isabel Schnabel, membră a Comitetului executiv al BCE, susține o abordare restrictivă a politicii monetare și a făcut recent apel la o relaxare „graduală și prudentă!”.

Printre „porumbeii” care favorizează o abordare flexibilă, Piero Cipollone, membru al Comitetului executiv, a pus accent pe „riscul” de a fi „prea restrictiv”. S-ar întâmpla într-un moment în care economia se clatină.

Christine Lagarde va analiza joi riscurile asociate creșterii și inflației. Apoi, Consiliului guvernatorilor îi va fi prezentat un nou set de previziuni macroeconomice trimestriale.

Vezi și: BNR, mișcare surpriză pentru a recupera tezaurul României de la Moscova. Banca centrală vrea să obțină sprijinul Parlamentului European