Datoria publică a României a ajuns la 841,292 miliarde lei în februarie 2024, crescând alarmant și depășind 52,5% din Produsul Intern Brut (PIB), potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor, informează Economedia.
De reaminitit este faptul că, în prima lună din acest an, datoria publică a ajuns la 802 miliarde lei, depășind pragul de 50,2% din PIB. Datoria guvernamentală s-a situat la 48,9% din PIB, în decembrie anul trecut. Gradul de îndatorare a depășit în trecut pragul de 50% din PIB de mai multe ori, însă doar pentru perioade foarte scurte.
În ultima lună a anului precedent, datoria pe termen mediu şi lung s-a majorat la 732,347 miliarde de lei, de la 723,923 miliarde de lei în noiembrie, iar cea pe termen scurt a crescut la 49,819 miliarde lei, de la 45,984 miliarde de lei în luna trecută.
Ai mai putea fi interesat și de: România cere prelungirea termenului pentru reducerea deficitului bugetar. Urmează negocieri aprinse între țara noastră și Comisia Europeană
Conform informațiilor prezentate de Digi24, statele membre ale UE, reunite în Consiliul European, au adoptat luni, definitiv, noi reguli care reglementează nivelul datoriei publice și al deficitului bugetar pentru țările din Uniunea Europeană.
Acest lucru ar putea însemna un moment de respiro pentru România, care se află în procedură de deficit excesiv. Consiliul a adoptat trei texte legislative care vor reforma cadrul de guvernanță economică și fiscală al UE.
„Noua legislaţie va îmbunătăţi în mod semnificativ cadrul existent şi va oferi reguli eficiente şi aplicabile pentru toate ţările membre. Ele vor asigura finanţe publice garantate şi sustenabile, vor creşte accentul pe reforme structurale şi investiţii pentru a stimula creşterea şi crearea de locuri de muncă în UE”, a declarat ministrul belgian al Finanţelor, Vincent Van Peteghem (Belgia deține președinția UE), conform sursei citate.
Acesta era ultimul pas de care era nevoie pentru ca noile norme fiscale să intre în vigoare, după votul de săptămâna trecută din Parlamentul European.
Vezi mai multe știri despre: Noile măsuri fiscale, aprobate de Guvern. Marcel Boloș: Impozitul de 0,5% pentru clădirile de peste 2,5 milioane lei, amânat până la 30 septembrie