Amnistia fiscală aduce bani la buget. După anunţul autorităţilor privind amnistia fiscală, numărul solicitărilor pentru consultanţă juridică pe fiscalitate s-a triplat faţă de o perioadă obişnuită. Casele de avocatură specializate pe consultanță juridică spun că opt din zece firme care solicită consultanţă juridică privind amnistia fiscală au intenţia de a achita datoriile
„În ultimele zile, odată ce a fost anunţată amnistia fiscală, a apărut un val de solicitări privind înţelegerea din punct de vedere juridic a noilor măsuri propuse. De altfel, există o creştere semnificativă a interesului pentru conformarea fiscală voluntară. Numeroşi contribuabili, atât persoane juridice, cât şi fizice, manifestă o disponibilitate crescută de a-şi achita debitele restante pentru a beneficia de facilităţile oferite de OUG nr. 107/2024.
Citește și: Care ar fi marii beneficiari ai amnistiei fiscale. Firmele românești cu cele mai mari datorii la stat
Cele mai multe solicitări (80%) au venit din partea firmelor, în cele mai multe cazuri firme cu restanţe la plata obligaţiilor către stat, care sunt interesate să beneficieze la maxim de reducerile oferite prin amnistia fiscală. Acestea sunt din domenii ca IT, transporturi sau HoReCa. Concomitent, unele dintre firmele fără datorii la stat doresc să ştie dacă din punct de vedere juridic noile măsuri sunt discriminatorii şi dacă există o cale legală de a contesta amnistia fiscală”, a declarat Laurenţiu Mihai, avocat specializat în drept fiscal şi partener fondator al casei de avocatură LMVD, citat de money.ro.
Citește și: S-a publicat oficial proiectul amnistiei fiscale. Cum se vor șterge datoriile pe care le au românii la Fisc
Consultanța începe cu o evaluare detaliată a istoricului fiscal al contribuabilului, incluzând toate obligaţiile fiscale pentru a determina eligibilitatea şi beneficiile amnistiei.
„În practică, întâlnim frecvent cazuri cu nuanţe juridice şi fiscale complexe. (…) Scopul consultanţei juridice este de a explica clientului implicaţiile legale ale diferitelor opţiuni disponibile, de a-l ajuta să-şi înţeleagă mai bine situaţia juridică, precum şi drepturile şi obligaţiile care îi revin în contextul specific al amnistiei fiscale. (…) Decizia finală privind plata datoriilor aparţine întotdeauna clientului. Există şi contribuabili care doresc să beneficieze de amnistie, dar care nu vor avea disponibilităţile băneşti pentru a achita debitul principal restant. Însă cei mai mulţi contribuabili şi-au exprimat intenţia de a achita datoriile la stat”, a adăugat Laurenţiu Mihai.