- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

De ce plătesc românii cele mai mari dobânzi din UE. Analistul Adrian Negrescu, avertisment despre creditele luate în 2024

24 Apr, 12:22 • Adrian Popovici
Românii au ajuns să plătească cele mai mari dobânzi la credite dintre UE. Datele indică că acestea sunt și de 4 ori mai mari decât cele ale celorlalți europeni.
De ce plătesc românii cele mai mari dobânzi din UE. Analistul Adrian Negrescu, avertisment despre creditele luate în 2024

Românii află acum într-o situație paradoxală în care sunt nevoiți să plătească cele mai mari dobânzi la credite din întreaga Uniune Europeană, o realitate care contrastează puternic cu nivelul relativ scăzut al salariilor în țară. Chiar dacă veniturile medii ale românilor sunt printre cele mai modeste din Europa, dobânzile percepute la împrumuturi sunt de până la patru ori mai ridicate în comparație cu alte state europene, transmite Antena 3 CNN.

Această discrepanță semnificativă aduce cu sine un impact major asupra capacitații de cumpărare a populației și poate afecta în mod în mod simțitor limitele creditării la care pot apela oamenii și firmele din România.

Adrian Negrescu, analist financiar, explică că situația dobânzilor din România este influențată în primul rând de inflație, care este la cel mai mare nivel din Uniunea Europeană, și de o creștere constantă a prețurilor timp de trei luni consecutive. El subliniază că dobânzile la credite sunt strâns legate de modul în care statele gestionează inflația.

După cum explică analistul, deoarece inflația este ridicată, este de așteptat ca și dobânzile să fie ridicate. Însă, mai adaugă el, există și o altă problemă majoră: statul a devenit un client fidel și preferat al băncilor din România. Aproximativ 80% din afacerile bancare din țară sunt realizate cu statul.

Această situație creează un dezechilibru în piață, deoarece băncile nu au un stimulent să împrumute populația. Ele obțin profit doar din împrumuturile acordate statului, care, fiind cu dobânzi mari, le asigură venituri substanțiale. Astfel, lipsa unui interes din partea băncilor de a acorda împrumuturi populației poate fi explicată prin faptul că acestea obțin deja profituri semnificative din afacerile lor cu statul.

Te-ar putea interesa și: Scad semnificativ ratele pentru românii care au credite legate de IRCC și ROBOR. Ce se va întâmpla cu dobânzile în lunile următoare

De ce plătesc românii dobânzi mai mari decât restul europenilor
De ce plătesc românii dobânzi mai mari decât restul europenilor

Ce spune Adrian Negrescu despre dobânzile plătite de români?

„Noi avem cea mai mare inflație din Uniunea Europeană și cea mai mare creștere de prețuri pentru a treia lună la rând. Dobânzile la credit, adică prețul banilor este strict legat de modul în care statele lumii controlează inflația.

Dacă ai inflația mare, e normal să ai și dobânzi foarte mari. De asemenea, mai există o problemă. Statul a devenit client fidel și preferat al băncilor din România. Cam 80% din afacerile băncilor din România pe multe segmente se desfășoară cu statul.

Din acest motiv, bancherii nu au niciun stimulent de a împrumuta populația. Băncile nu au din ce să câștige, doar din aceste împrumuturi ale statutului și aceste dobânzi mari”, explică Adrian Negrescu.

De asemenea, Negrescu a subliniat că în cazul în care autoritățile nu reușesc să reducă inflația, este de așteptat ca pe parcursul întregului an 2024 să se ajungă la situația în care unele credite vor avea o dobândă de 7, 8 sau chiar 9%.

„Ca să își poți lua un credit de 100.000 de euro de la bancă, trebuie să ai un salariu de peste 9.000 de lei net. Câți dintre români au acest salariu? Băncile nu se mai uită la cei care au salariu minim, iar mulți cad în capcana IFN-urilor”, a concluzionat analistul.

Citește și: Fermierii, gata să blocheze iar țara. Acuză că amânarea ratelor la creditele lor are loc doar pe hârtie

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...