Românii află acum într-o situație paradoxală în care sunt nevoiți să plătească cele mai mari dobânzi la credite din întreaga Uniune Europeană, o realitate care contrastează puternic cu nivelul relativ scăzut al salariilor în țară. Chiar dacă veniturile medii ale românilor sunt printre cele mai modeste din Europa, dobânzile percepute la împrumuturi sunt de până la patru ori mai ridicate în comparație cu alte state europene, transmite Antena 3 CNN.
Această discrepanță semnificativă aduce cu sine un impact major asupra capacitații de cumpărare a populației și poate afecta în mod în mod simțitor limitele creditării la care pot apela oamenii și firmele din România.
Adrian Negrescu, analist financiar, explică că situația dobânzilor din România este influențată în primul rând de inflație, care este la cel mai mare nivel din Uniunea Europeană, și de o creștere constantă a prețurilor timp de trei luni consecutive. El subliniază că dobânzile la credite sunt strâns legate de modul în care statele gestionează inflația.
După cum explică analistul, deoarece inflația este ridicată, este de așteptat ca și dobânzile să fie ridicate. Însă, mai adaugă el, există și o altă problemă majoră: statul a devenit un client fidel și preferat al băncilor din România. Aproximativ 80% din afacerile bancare din țară sunt realizate cu statul.
Această situație creează un dezechilibru în piață, deoarece băncile nu au un stimulent să împrumute populația. Ele obțin profit doar din împrumuturile acordate statului, care, fiind cu dobânzi mari, le asigură venituri substanțiale. Astfel, lipsa unui interes din partea băncilor de a acorda împrumuturi populației poate fi explicată prin faptul că acestea obțin deja profituri semnificative din afacerile lor cu statul.
Te-ar putea interesa și: Scad semnificativ ratele pentru românii care au credite legate de IRCC și ROBOR. Ce se va întâmpla cu dobânzile în lunile următoare
„Noi avem cea mai mare inflație din Uniunea Europeană și cea mai mare creștere de prețuri pentru a treia lună la rând. Dobânzile la credit, adică prețul banilor este strict legat de modul în care statele lumii controlează inflația.
Dacă ai inflația mare, e normal să ai și dobânzi foarte mari. De asemenea, mai există o problemă. Statul a devenit client fidel și preferat al băncilor din România. Cam 80% din afacerile băncilor din România pe multe segmente se desfășoară cu statul.
Din acest motiv, bancherii nu au niciun stimulent de a împrumuta populația. Băncile nu au din ce să câștige, doar din aceste împrumuturi ale statutului și aceste dobânzi mari”, explică Adrian Negrescu.
De asemenea, Negrescu a subliniat că în cazul în care autoritățile nu reușesc să reducă inflația, este de așteptat ca pe parcursul întregului an 2024 să se ajungă la situația în care unele credite vor avea o dobândă de 7, 8 sau chiar 9%.
„Ca să își poți lua un credit de 100.000 de euro de la bancă, trebuie să ai un salariu de peste 9.000 de lei net. Câți dintre români au acest salariu? Băncile nu se mai uită la cei care au salariu minim, iar mulți cad în capcana IFN-urilor”, a concluzionat analistul.
Citește și: Fermierii, gata să blocheze iar țara. Acuză că amânarea ratelor la creditele lor are loc doar pe hârtie