Potrivit datelor făcute publice, marți, de Ministerul Finanțelor, deficitul bugetar al României a trecut de 100 de miliarde lei, ajungând la 6,19 la sută din Produsul Intern Brut (PIB), după primele zece luni ale anului, notează economedia.
După primele nouă luni din 2024, deficitul era 5,44 la sută din PIB, mai precis 96,24 miliarde lei.
Anul trecut, după zece luni, același indicator economic era 3,91% din PIB – 62,81 miliarde lei.
Executivul prognoza, la începutul anului, un deficit de 5 la sută din PIB pentru 2024, în ciuda estimărilor mai pesimiste ale economiștilor, mai notează sursa citată. Ulterior, la rectificarea bugetară din septembrie, Guvernul a reestimat deficitul la 6,94 la sută din PIB, în urma unor cheltuileli mai mari cu salariile, pensiile și investițiile.
Pe de altă parte, Comisia Europeană anticipează că România va avea un deficit chiar mai mare la finalul anului, respectiv 8 la sută din PIB, pe fondul creșterii foarte rapide a cheltuielilor publice, în principal din cauza majorărilor de salarii din sectorul public, ale cheltuielilor cu bunurile și serviciile și ale transferurilor sociale, inclusiv ale pensiilor.
Iată, mai jos, detalii despre cei doi parametri în funcție de care se calculează deficitul.
Venituri
În primele zece luni din 2024, veniturile totale au însumat 473,53 miliarde lei.
Încasările din impozitul pe profit au însumat 32,92 miliarde lei, consemnând o creștere de 19,8 la sută (an/an).
Încasările nete din TVA au înregistrat 99,22 miliarde lei, în creștere cu 17 la sută (an/an).
Veniturile nefiscale au însumat 42,49 miliarde, înregistrând un avans de 13,8 la sută (an/an).
Sumele rambursate de Uniunea Europeană în contul plăților efectuate și donații au totalizat 30,78 miliarde lei, în scădere cu 20,8 la sută (an/an).
Citește și ANAF: Un bucureștean, pe primul loc în topul celor mai mari venituri constatate suplimentar
Cheltuieli
Cheltuielile bugetului general consolidat în sumă de 582,94 miliarde lei au crescut în termeni nominali cu 21 la sută comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.
Cheltuielile cu bunuri și servicii au fost de 75,53 miliarde, în creștere cu 20,9 la sută față de aceeași perioadă a anului precedent.
Cheltuielile cu dobânzile au fost de 32,86 miliarde lei, cu 4,73 miliarde mai mari față de același interval din 2023.
Cheltuielile cu asistența socială au fost de 185,53 miliarde lei în creștere cu 14,9 la sută comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.
Cheltuielile cu subvențiile au totalizat 14,93 miliarde, în principal, această sumă reprezintă subvenții pentru transportul de călători, pentru sprijinirea producătorilor agricoli, precum și pentru schema de compensare pentru consumul de energie electrică și gaze naturale al consumatorilor noncasnici (3,33 miliarde) care reprezintă 22,3 la sută din total subvenții.
Alte cheltuieli au fost de 13,11 miliarde lei, reprezentând în principal, burse pentru elevi și studenți, susținerea cultelor, despăgubiri civile, sume aferente titlurilor de plată emise de Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților.
Cheltuielile privind proiectele finanțate din fonduri externe nerambursabile, inclusiv subvențiile de la UE aferente agriculturii, au fost de 41,3 miliarde lei.
Cheltuielile pentru investiții – care includ cheltuielile de capital, precum și cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe – au totalizat 88,4 miliarde lei, în creștere cu 38,1 la sută comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.