- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Deficitul bugetar al României riscă să explodeze la peste 7% din PIB în 2024

19 Aug, 15:14 • Bugiu ⁠Ana Maria
Consiliul Fiscal estimează că deficitul bugetar este probabil să depășească 7% din PIB. Așa spun datele celui mai recent raport anual.
Deficitul bugetar al României riscă să explodeze la peste 7% din PIB în 2024

Consiliul Fiscal estimează că deficitul va depăși probabil 7% din PIB, existând riscul să se îndrepte către 8% din PIB, arată cel mai recent raport anual, care ține cont de execuția bugetară pe primele șase luni ale anului 2024 și de alte date, potrivit economedia.ro.

Comisia Europeană anticipează o creștere a PIB real în România de 3,3% în 2024 – peste prognoza FMI de 2,8%.

Te-ar putea interesa și: Guvernul urmează să ia decizia finală privind noile măsuri fiscale. Milioane de români sunt cu sufletul la gură

foto: PIB / sursa:mrfinance

Deficitul bugetar al României riscă să explodeze la peste 7% din PIB în 2024

Proiecțiile BNR din ultima perioadă plasează rata anuală a inflației la nivelul de 4%, la finalul anului curent. Este o evoluție descendentă a ratei inflației, care se datorează componentei inflației de bază, anticipată să scadă gradual, mai lent.

CF aprecia (proiectul de buget pe anul 2024 și a strategiei fiscal-bugetare 2024-2026) că valorile proiectate ale creșterii reale erau estimate la mult mai mult decât realitatea.

Pentru anul 2024, ultimele informații arată că prognoza de creștere economică a Guvernului, de 3-4%, ar putea suferi revizuiri, în contextul noilor date de PIB publicate.

Evoluția Produsului Intern Brut nominal, pentru 2024, preia riscurile evocate pentru evoluția PIB real, în contextul unei atitudini optimiste în cazul proiecțiilor CNSP.

În acest an, proiectul de buget a avut în vedere un deficit de 5% din Produsul Intern Brut, potrivit metodologiei naționale, respectiv de 4,9% din PT, potrivit metodologiei ESA 2010, asta însemnând o reducere cu 0,6 pp, respectiv 1,7 pp din Produsul Intern Brut al anului precedent.

Diminuarea deficitului a fost preconizată să se realizeze prin creșterea ponderii veniturilor bugetare în PIB sub impactul cadrului macroeconomic proiectat, al măsurilor de politică fiscală adoptate la finalul anului 2023, al veniturilor ipotetice având drept sursă îmbunătățirea eficienței colectării/digitalizarea ANAF (estimate de MF la 19 mld. lei) și al proiecțiilor privind absorbția fondurilor europene.

Totodată, ponderea cheltuielilor bugetare în PIB era planificată să se diminueze marginal. Acest lucru se putea întâmpla doar dacă majorarea cheltuielilor cu proiectele finanțate din fondurile europene, cheltuielilor de personal, asistență socială și a altor cheltuieli era contrabalansată de diminuarea subvențiilor, a altor transferuri și a cheltuielilor cu bunuri și servicii.

Astfel, CF a apreciat, în opinia sa cu privire la proiectul de buget pentru anul 2024, că acesta este compatibil cu un deficit cash situat în jurul valorii de 6,4% din Produsul Intern Brut.

Te-ar putea interesa și: Data la care intră în vigoare noul Cod de Procedură Fiscală. Marcel Boloș anunță ce îi așteaptă pe români