- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Deficitul bugetar crește vertiginos, în ciuda măsurilor luate de Guvern, și se apropie de 7%

19 Sep, 19:26 • Russo George
Deficitul bugetului general consolidat a ajuns la 6,94% din PIB, înregistrând o creștere semnificativă de 1,94 puncte procentuale față de estimările inițiale. Această majorare este detaliată în nota de fundamentare care însoțește proiectul de Ordonanță de Urgență privind rectificarea bugetului de stat pentru anul 2024, publicată recent de Ministerul Finanțelor.
Deficitul bugetar crește vertiginos, în ciuda măsurilor luate de Guvern, și se apropie de 7%

„Veniturile bugetului general consolidat se majorează, per sold, cu suma de 42,67 miliarde de lei, cheltuielile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu suma de 60,106 miliarde de lei, iar deficitul bugetului general consolidat în termeni cash este 122,825 miliarde de lei”, se precizează în documentul oficial.

Bugetul inițial pentru anul 2024 a fost construit pe baza unui deficit bugetar de 5% din PIB, dar actualizarea reflectă schimbări semnificative. Potrivit notei de fundamentare, majorările de venituri și cheltuieli sunt variate și complexe. De exemplu, veniturile din impozitul pe profit au fost ajustate cu un plus de 1,081 miliarde de lei, în timp ce alte impozite și taxe au înregistrat fluctuații considerabile.

Printre ajustările majore, se menționează influențe de 1,633 miliarde de lei din alte impozite pe profit și venit, precum și o creștere de 1,537 miliarde de lei în impozitul pe venit și salarii. În același timp, TVA-ul a înregistrat o scădere de 555,4 milioane de lei, iar accizele au crescut cu 2,501 miliarde de lei. Alte taxe și impozite generale au scăzut cu 976,5 milioane de lei, reflectând o evoluție negativă a încasărilor.

Cheltuielile cu asistența socială au crescut deficitul față de cel prognozat

În ceea ce privește cheltuielile, acestea au crescut în diverse domenii. Cheltuielile de personal au crescut cu 8,799 miliarde de lei, în timp ce cheltuielile cu bunuri și servicii s-au diminuat cu 294,3 milioane de lei. Cheltuielile cu dobânzile au crescut cu 3 miliarde de lei, iar transferurile între unități ale administrației publice au înregistrat un plus de 2,521 miliarde de lei. De asemenea, cheltuielile cu asistența socială au crescut cu 5,127 miliarde de lei.

În cadrul proiectului de Ordonanță de Urgență se menționează și majorări semnificative pentru proiectele cu finanțare din fonduri externe nerambursabile. Astfel, sumele destinate proiectelor din perioada postaderare 2014-2020 au crescut cu 1,361 miliarde de lei, iar cele pentru proiectele din perioada 2021-2027 au crescut cu 19,822 miliarde de lei.

„Pentru alte cheltuieli sunt consemnate creșteri cu 2,041 miliarde de lei; sumele pentru proiectele cu finanțare din sumele reprezentând asistența financiară nerambursabilă aferentă PNRR se majorează cu 673,2 milioane lei; proiectele cu finanțare din sumele aferente componentei de împrumut a PNRR se diminuează cu 250 milioane lei; cheltuielile aferente programelor cu finanțare rambursabilă se diminuează cu 22,9 milioane lei; cheltuielile de capital se diminuează cu 1,848 miliarde de lei”, se menționează în proiectul de rectificare bugetară.

Citește și: Fitch Ratings anunță dezastrul: România, obligată să înghețe cheltuielile pentru a evita criza!