Depozitele eligibile garantate din România au continuat să înregistreze o creștere semnificativă, atingând o valoare totală de 526,7 miliarde lei la 30 septembrie 2024, ceea ce reprezintă un avans de 10,3% în trimestrul III comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior, conform datelor publicate de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB), potrivit economedia.ro.
Această tendință ascendentă se aliniază cu o majorare de 11% a depozitelor acoperite, care au ajuns la 321,1 miliarde lei la finalul aceleași perioade. Este important de menționat că depozitele acoperite sunt acelea care se încadrează în plafonul de acoperire stabilit de FGDB.
Te-ar mai putea interesa și: Veste bună de la Depozitarul Central! Românii vor primi 25.000 de lei pentru Cupon 3 la obligaţiuni
foto: depozite
La sfârșitul lunii septembrie 2024, depozitele acoperite constituiau 61% din totalul depozitelor eligibile, subliniind astfel sănătatea și stabilitatea sectorului bancar. În rândul persoanelor fizice, valoarea totală a depozitelor eligibile a crescut cu 10,6% față de anul precedent, ajungând la 307,3 miliarde lei.
FGDB a raportat un raport constant de 2,54% între resursele financiare disponibile calificate și depozitele acoperite, similar cu cel de la sfârșitul anului 2023. Acest indicator evidențiază faptul că FGDB avea, la finalul anului 2023, cel mai ridicat raport dintre resursele disponibile și depozitele acoperite din cadrul schemelor de garantare a depozitelor din Uniunea Europeană, fiind de peste trei ori mai mare decât pragul stabilit la nivelul UE.
Numărul total al deponenților garantați la instituțiile de credit participante la FGDB era de 15,9 milioane la 30 septembrie 2024, incluzând 14,7 milioane de persoane fizice și 1,2 milioane de persoane juridice. Interesant este că 99,5% dintre persoanele fizice aveau depozite sub 100.000 euro (în echivalent lei), astfel fiind complet acoperite de FGDB, în timp ce 96,1% dintre persoanele juridice se încadrau în același plafon.
Statisticile arată o traiectorie ascendentă a depozitelor persoanelor fizice în ultimii 10 ani, întreruptă doar în trimestrul I 2022, în contextul conflictului din Ucraina. Creșterea depozitelor eligibile a fost accelerată în perioada pandemiei, menținându-se pozitivă și în anii următori.
Conform datelor furnizate de Autoritatea Bancară Europeană, România se situează pe locul patru în Spațiul Economic European în ceea ce privește creșterea valorii totale a depozitelor acoperite în 2023, fiind precedată de Polonia, Lituania și Liechtenstein.
Te-ar mai putea interesa și: România este gata de iarnă. Sebastian Burduja: „De astăzi avem depozitele de gaze pline”