- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Diferențe uriașe între salariile din România. În ce zone și în ce domenii se câștigă cel mai bine

13 Sep, 15:09 • Andrei Alina
Salariul mediu net, în luna iulie, s-a crescut la 5.242 lei, cu 66 lei (+1,3%) mai mult faţă de luna iunie 2024, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS). Salariile cele mai crescute s-au înregistrat în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (13.052 lei), iar cele mai mici în industria textilă (3.054 lei).
Diferențe uriașe între salariile din România. În ce zone și în ce domenii se câștigă cel mai bine

În luna iulie 2024, salariul mediu brut a fost 8.580 lei, cu 100 lei (+1,2%) mai mare decât în luna iunie 2024. Câştigul salarial mediu net a fost 5.242 lei, în creştere cu 66 lei (+1,3%) faţă de luna iunie 2024, arată ultima statistică INS. Comparativ cu luna iulie a anului precedent, salariile au crescut în medie cu 14,8%.

 

Diferențe uriașe între salariile din România, în funcție de zonă

În luna iulie 2024, în majoritatea domeniiloric, salariile au crescut ca urmare a aplicării prevederilor legale, acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale ori pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

Cele mai mari creșteri de salarii s-au înregistrat în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (13.052 lei, creștere cu 25,2% față de luna precedentă), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (3.054 lei, creștere cu 9,1% față de luna precedentă).

cocserie

În topul celor mai mari salarii medii nete din România se află, pe locul doi, activități de servicii în tehnologia informației și activități de servicii informatice cu 11.636 lei, pe locul trei aflându-se transporturile aeriene cu 11.030 lei net, creștere cu18,4% față de luna precedentă,

Locul al patrulea este ocupat de domeniul exctracției petrolului brut și a gazelor naturale cu 10.402 lei net, creștere cu 8,7% față de luna precedentă, în timp ce domeniul general IT este plătit, în medie, cu 10.095 lei net.

La polul opus, cel mai mic salariu mediu net este de 3.054 lei în domeniul fabricării articolelor de îmbrăcăminte, urmat de fabricarea mobilei – 3.516 lei net, prelucrarea lemnului – 3.732 lei net, fabricarea produselor textile 3.747 lei net și industria alimentară 3.857 lei net.

Citește și: Ce salariu primește un șef de raion la Kaufland. Retailerul german face angajări în mai multe orașe ale țării

 

Cele mai semnificative creşteri de salarii s-au înregistrat după cum urmează:

  • 25,2% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, respectiv cu 18,4% în transporturi aeriene;
  • între 7,5% şi 9,5% în depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, fabricarea altor mijloace de transport, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, activităţi de poştă şi de curier, fabricarea produselor din tutun;
  • între 3,5% şi 7,0% în tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, fabricarea de mobilă, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută (cu excepţia mobilei, inclusiv fabricarea articolelor din paie şi din alte materiale vegetale împletite), activităţi auxiliare pentru intermedieri financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, activităţi de servicii anexe extracţiei, fabricarea produselor textile, alte activităţi de servicii, alte activităţi industriale n.c.a., comerţ cu ridicata şi cu amănuntul (inclusiv repararea autovehiculelor şi motocicletelor), repararea, întreţinerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor, hoteluri şi restaurante, industria metalurgică.

Citește și: Ce salariu câștigă un vânzător la Lidl. Se oferă și bonuri de masă și bonusuri

 

Pe de altă parte, cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat astfel:

  • cu 19,0% în activităţi de editare, respectiv cu 9,3% în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice;
  • între 3,0% şi 4,5% în fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrări audio şi activităţi de editare muzicală (inclusiv activităţi de difuzare şi transmitere de programe), telecomunicaţii.