- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Două surori pensionare s-au mutat pe vase de croazieră. Câți bani costă noul mod de viață

16 Oct, 15:00 • Bruma Loredana
Două surori din America au decis să vândă tot și să călătorească în jurul lumii pe vase de croazieră tot restul vieții. În ultima vreme, tot mai mulți pensionari americani preferă să-și vândă proprietățile și să se mute pe vase de croazieră.
Două surori pensionare s-au mutat pe vase de croazieră. Câți bani costă noul mod de viață

Două surori pensionare au decis să renunțe la tot și să plece în excursii pe vase de croazieră. Jo Johnston, în vârstă de 69 de ani, și Elaine Durham,  de 63 de ani, și-au vândut toate bunurile pentru a putea plăti croazierele. Cele două surori nu regretă în nicio clipă decizia luată.

Povestea a două surori care s-au mutat pe vase de croazieră

Jo Johnson povestește că a luat această decizie în urma numeroaselor vacanțe pe care le-a petrecut pe mare.

„Am continuat să fac croaziere mai lungi – 30 de zile, apoi 45, apoi 80, și mi-am dat seama că îmi plac perioadele lungi pe mare”, a declarat Johnston pentru Business Insider, citat de newsweek.

De cele mai multe ori, cele două surori călătoresc separat, însă, chiar și așa au petrecut împreună peste 1.500 de zile pe mare – multe dintre ele pe navele Holland America Line.

Pentru 2025 surorile au deja planuri mari. Johnston și-a rezervat un loc pe Grand World Voyage de 124 de zile la Holland America Line, iar Durham are o cameră rezervată pe Grand Voyage de 133 de zile la Holland America Line: Pole to Pole.

Chiar dacă nu se vor afla pe același vas de croazieră, ele și-au propus să se reîntâlnească în Barcelona, în aprilie, atunci când cele două nave vor ajunge în același port.

Citește și Cum poți face bani ca angajat pe vas de croazieră în 2024. Poți călători gratis în întreaga lume

De unde au bani pentru a-și finanța croazierele

Pentru a avea bani de croaziere, cele două surori și-au vândut casele. Johnston a renunțat la locuința sa încă din anul 2014, în timp ce Durham în 2022.

”Copiii mei au viețile lor și nu se vor mai întoarce în zonă, așa că nu mai aveam nevoie să întrețin gospodăria, când tot ce îmi doream cu adevărat era să călătoresc în lume”, a declarat Durham, care a vândut aproximativ 98% din lucrurile ei. A păstrat doar hainele și obiectele personale, iar fotografiile de familie le-a dat copiilor ei.

Și Johnston a dat sau a vândut majoritatea lucrurilor sale de-a lungul timpului și păstrează lucrurile esențiale, cum ar fi documentele și câteva obiecte sentimentale, într-un depozit.

Cele două surori au spus că banii obținuți din vânzarea caselor lor și economiile de o viață le ajută să își plătească croazierele.

„La un moment dat, am avut o casă mare cu piscină și trei mașini. Fără toate acestea, am mult mai mulți bani de cheltuit pe călătorii”, a declarat Johnston.

Tarifele pentru Grand Voyage de 133 de zile de anul viitor: Pole to Pole încep de la 31.199 de dolari de persoană, iar tarifele pentru Grand World Voyage de 124 de zile încep de la 27.354 de dolari de persoană. Prețurile includ lucruri esențiale precum mâncare, cazare, utilități și divertisment.

Pentru că au călătorit foarte mult cu Holland America, cele două surori au niște beneficii de fidelitate. Acestea au acces la mese de specialitate și servicii de spălat haine gratuite. De asemenea, Johnston a declarat că își reduce și cheltuielile de călătorie „alegând cabine mai puțin costisitoare, care nu au vedere la ocean”.

În 2023, Johnston a petrecut 300 de zile în croaziere prin Europa, Canada și Noua Anglie. Aceasta spune că păstrează legătura cu prietenii și cu familia prin e-mail, social media sau chiar prin apeluri video.

Citește și O tânără face carieră într-o lume a bărbaților. La nici 30 de ani, Cosmina stă la cârma unor nave de croazieră