Sistemul comercial global se îndreaptă spre reglobalizare. Schimbările semnificative din planul economiei mondiale va conduce lanțurile internaționale de aprovizonare spre noi orizonturi, potrivit Bloomberg.
De acest lucru sunt responsabile două mari forțe. Companiile se tem de pneuria pandemică, de creșterile prețurilor și de întreruperea aprovizionării, așa că își reduc dependența de o singură fabrică sau chiar țară. În acest timp, guvernele, mai ales din SUA și Europa, vor să garanteze accesul la materiale cheie, precum semiconductori și minerale rare, în situația în care comerțul global se va fragmenta în blocuri geopolitice.
Această transformare, pe care unii o numesc „reglobalizare”, va continua și în anii următori, iar, potrivit datelor comerciale, amploarea schimbărilor abia acum începe să iasă la suprafață, evidențiând cine are de câștigat și cine va pierde.
Bloomberg oferă indicatorii care trebuie urmăriți pentru înțelegerea implicațiilor noii ere a economiei geostrategice.
Tensiunile geopolitice dintre Washington și Beijing alimentează speculațiile legate de divizarea sectorială între marile economii ale lumii. Valoarea importurilor de bunuri și servicii chinezești din SUA a atins, în 2022, un maxim istoric, dar există semne că tarifele americane modifică fluxurile comerciale bilaterale.
Conform analizei făcute de Chad Baun, membru al Institutului Peterson pentru Economie Internațională, importurile de mărfuri americane din China fac obiectul unor tarife care au scăzut cu 14 procente anul trecut față de nivelurile din 2017, anul de dinainte de războiul comercial.
Tarifele americane, restricțiile la export, dar și subvențiile din ultimii cinci ani au determinat companiile americane să își diversifice importurile și în afara Chinei. Pnderea importurilor chineze în SUA a scăzut cu aproximativ 3% din 2018, când Donald Trump a impus taxe vamale pentru mii de mărfuri provenite din China. Între timp, Beijingul a cedat o parte din cota sa totală de importuri din SUA altor țări exportatoare din Asia, precum Vietnam, India, Taiwan, Malaezia și Thailanda.
Citește și: Încă un retailer de modă din Germania intră în insolvență! Toate magazinele vor fi închise după 40 ani de funcționare
Producătorii chinezi care încearcă să scape de tarifele americane și să scurteze lanțurile de aprovizionare își înființează operațiuni în țări precum Vietnam, Thailanda sau Mexic. Importatorii chinezi care vor să își diversifice lanțurile de aprovizionare se străduiesc să cumpere spațiu industrial mexican.
Președintele american Joe Biden a depus eforturi pentru a îmbunătăți relațiile comerciale cu Europa, acest lucru determinând SUA să se bazeze mult mai mult pe importurile europene decât pe cele chinezești. Această reglobalizare vine după ce SUA și Europa au amânat impunerea tarifelor la 21,5 miliarde de dolari în comerțul bilateral până în 2021, au suspendat disputa legată de construcția de avioane care datează din 2004 și au început discuțiile pentru reducerea supraproducției de oțel și aluminiu. Importurile SUA din Europa au curescut cu aproape 13%, iar cele din China cu doar 6%.