Economia românească a înregistrat în 2023 un avans de 1,8%, cu 0,8 puncte procentuale mai puțin decât se estima anterior, conform celui mai recent raport privind „Perspectivele Economice Globale” (Global Economic Prospects), publicat de Banca Mondială, citat de Agerpres.
Au fost schimbate complet și estimările privind evoluția economiei românești în 2024 și 2025, când creșterea reală a PIB-ului ar urma să fie de 3,3%, respectiv 3,8%. Comparativ, în luna iunie a anului trecut, Banca Mondială prognoza pentru România o creștere de 3,9% în 2024 și de 4,1% în 2025, arată sursa citată.
La nivel mondial, Banca Mondială a avertizat că în 2024 economia va încetini pentru al treilea an consecutiv. Instituția financiară cu sediul la Washington prognozează că Produsul Intern Brut mondial va înregistra un avans de 2,4% în acest an, după o creștere de 2,6% în 2023, una de 3% în 2022 și de 6,2% în 2021, când a avut loc o revenire după terminarea pandemiei.
Acest lucru ar determina creșterea economică mondială înregistrată în perioada 2020 – 2024 să devină mai slabă decât cea consemnată în anii din preajma crizei financiare globale 2008 – 2009, a crizei financiare asiatice de la finele anilor ’90 și a încetinirii de la începutul anilor 2000, a declarat adjunctul economistului șef de la banca Mondială, Ayhan Kose.
Te-ar putea interesa și: Banca Transilvania, retrospectiva anului 2023 în 10 puncte. Ce reușite a avut cel mai puternic brand românesc
Excluzând contracția economică provocată de pandemie în 2020, creșterea din acest an ar urma să fie cea mai slabă de după criza financiară din 2009, subliniază Banca Mondială. Raportul publicat marți prognozează că în 2025 avansul economiei mondiale va accelera până la 2,7%, dar și în acest caz cifrele au fost revizuite în jos față de estimarea de 3% din luna iunie a anului trecut, motivul principal fiind încetinirile înregistrate de economiile avansate. În acest condiții, obiectivul Băncii Mondiale de a elimina sărăcia extremă până în 2030 pare a fi imposibil de atins, în condițiile în care activitatea economică este ținută pe loc de conflictele geopolitice.
„În absența unei modificări majore de direcție, deceniul 2020 va intra în istorie drept deceniul oportunităților irosite„, a avertizat economistul șef al Grupului Băncii Mondiale, Indermit Gill.
Banca Mondială precizează că o modalitate pentru stimularea creșterii economice, în special în țările emergente și în curs de dezvoltare, ar fi accelerarea investițiilor anuale de aproximativ 2.400 miliarde de dolari necesare pentru a face tranziția la energia curată și adaptarea la schimbările climatice.
Instituția financiară a analizat efectele unei accelerări a investițiilor cu cel puțin 4% pe an și a descoperit că impulsionează creșterea veniturilor per-capita, producția în sectoarele manufacturier și serviciilor și, totodată, îmbunătățește poziția fiscală a țărilor. Însă, astfel de accelerări cer reforme comprehensive, inclusiv reforme structurale pentru a majora comerțul și fluxurile financiare transfrontaliere, precum și îmbunătățiri în domeniile politicilor fiscale și monetare.
Vezi și: Este criză imobiliară în România! Numărul autorizațiilor de construire a scăzut cu peste 20%