Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a revizuit în scădere estimările pentru economia României în 2023, indicând o deteriorare semnificativă a perspectivelor economice, potrivit newsweek.ro.
Analistul economic Adrian Negrescu a spus că economia se confruntă cu riscuri majore, inclusiv inflație ridicată și potențiale creșteri de taxe, cu un risc iminent de colaps bugetar în următorii ani, dacă nu se iau măsuri urgente.
“Peste economia României se adună o mare masă de nori negri. Riscul de colaps este unul imens. Ca să spun așa am depășit de mult timp -Codul Galben- și suntem în -Cod Roșu-. Acest lucru tocmai ne-a fost semnalat de BERD. Practic, economia României merge cu frâna trasă.
Ce variante au guvernanții? Păi ori o tăiere a cheltuielilor guvernamentale, ori o creștere a taxelor, inevitabil. Și atunci tot rău este. Drept urmare recesiunea va ajunge palpabil în România în primele luni, probabil primele trei, ale anului viitor”, a explicat Adrian Negrescu.
Te-ar mai putea interesa și: România se îndeaptă spre un deficit extern uriaş la sfârşitul anului. 25 de miliarde de euro ar putea pierde economia României
foto: economia
În 2024, economia României continuă să fie afectată de factori interni și externi, iar creșterea economică este estimată să ajungă la doar 2,6%, în scădere față de prognoza anterioară de 3,4%.
Țările din Europa de Sud-Est, inclusiv România, se confruntă cu o cerere externă slabă, deși consumul intern a fost susținut de majorări salariale, inclusiv prin creșterea salariului minim, care a stimulat cererea internă. Acest fenomen a contribuit la extinderea deficitului comercial și la intensificarea presiunilor inflaționiste.
În 2023, creșterea economiei României a încetinit la 2,1%, iar pentru prima jumătate a anului 2024, avansul economic ar urma să fie de doar 1,3%. În acest context, sectorul IT, care a fost un motor de creștere, a încetinit, conform tendințelor globale, iar producția industrială a stagnat.
Inflația rămâne, totuși, o problemă pentru România, alimentată de creșterile salariale și de pensii. În iulie 2024, rata anuală a inflației a ajuns la 5,8%, cea mai ridicată din Uniunea Europeană, potrivit datelor Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).
Pentru a tempera aceste presiuni, Banca Națională a României (BNR) a redus de două ori rata dobânzii în vara acestui an, ajungând la 6,5%.
Politica fiscală a României rămâne cu un deficit bugetar de aproximativ 3,6% din PIB în primul semestru al anului 2024, mai ridicat decât în ultimii trei ani.
Te-ar mai putea interesa și: Alarmă pentru economia României! Economistul-șef al BCR dezvăluie soluția simplă care poate evita dezastrul!