Potrivit INS, cele mai mari scumpiri, în următoarele trei luni, se vor înregistra în sectorul alimentar, iar prețurile produselor din magazine ar putea înregistra o creștere medie de 35%. Românii sunt tot mai îngrijorați de aceste majorări și spun că le va fi din ce în ce mai greu să facă față cheltuielilor zilnice.
„Nu mi se pare normal, la ceea ce avem noi, ca pensii, salarii și așa mai departe, este foarte greu să te descurci”, a declarat un cetățean intervievat de Digi24.
Un alt român a explicat că singura soluție este reducerea consumului: „Mâncăm cât mai puțin, cât mai puțin, păi ce să facem?”.
De aceeași părere este și o altă persoană, care susține că „nu avem decât să ne limităm la ce avem. Nu putem mai mult. Ne limităm la ce avem, asta e situația”.
În ciuda acestor estimări alarmante, economiștii consideră că o majorare medie de 35% este puțin probabilă. Profesorul de economie Radu Ciobanu susține că, deși anumite produse alimentare ar putea înregistra creșteri semnificative, scumpirile nu vor fi atât de dramatice la nivel general.
„Într-adevăr punctual, pe anumite produse alimentare, putem să avem o creștere majoră a prețurilor, dar pentru produsele de larg consum, din punctul meu de vedere, creșterea va fi în sensul inflației așteptată și conform prognozei BNR, undeva în 5-7%, până la finalul anului 2025”, a explicat acesta.
Și sectorul imobiliar va fi afectat de scumpiri, deși dezvoltatorii nu preconizează o scădere a numărului de locuințe finalizate. Prețurile apartamentelor ar putea crește cu aproximativ 33%, din cauza mai multor factori economici.
„Este cumva o creștere aș putea spune nenaturală, ea este cauzată de mai multe lucruri, în primul rând să nu uităm faptul că în construcții am avut și eliminarea taxelor la începutul acestui an, lucru care a făcut ca prețurile cu forța de muncă să crească, avem creșteri de impozite și sunt mai multe laturi, inclusiv impozitul pe dividende și multe alte impozite care au fost introduse”, a declarat Bogdan Ivan, președintele Asociației Dezvoltatorilor Imobiliari din România.
Sectorul serviciilor, care a fost principalul factor de creștere a inflației în ultimele luni, va continua să fie afectat de scumpiri. Estimările arată că prețurile în acest domeniu vor crește, în medie, cu 19%, ceea ce va pune o presiune suplimentară pe bugetele populației.