Potrivit declarațiilor vicepreședintelui Asociației CFA România, Adrian Codirlașu, politica fiscală constituie principalul factor de risc pentru inflație, nu doar în acest an, ci în special în anul viitor, având în vedere că se preconizează o creștere a taxelor, după cum transmite Agerpres.
Adrian Codirlașu avertizează că politica fiscală reprezintă cel mai mare risc pentru inflație, atât în acest an, cât și în special în anul următor. El subliniază că deficitul bugetar este nesustenabil și că, în urma angajamentelor de cheltuieli, acesta va exploda în anul viitor, plasând țara într-o procedură de deficit excesiv. Mai mult, există riscul de a nu primi fonduri din PNRR, ceea ce ar putea deteriora ratingul țării.
Expertul consideră crucial să se acceseze fondurile din PNRR. Prin urmare, se așteaptă ca anul viitor să fie implementate taxe extrem de mari, marcând o adevărată creștere în taxarea economiei românești. În acest context, odată cu creșterea taxelor, se va amplifica și inflația. Astfel, este de așteptat să mai apară șocuri în ceea ce privește inflația. El estimează că inflația va scădea gradual, dar un astfel de șoc din politica fiscală ar putea să ne ducă înapoi la ținta inflației în aproximativ un an sau un an și jumătate.
Te-ar putea interesa și: Anunț pentru clienții Ikea! Compania va reduce prețurile pe toate piețele sale la nivel global, pe măsură ce inflația scade
„Cred că politica fiscală e principalul risc asupra inflaţiei, nu numai anul acesta, ci mai ales anul viitor. Deficitul bugetar vedem că e nesustenabil, iar dacă ne uităm la cheltuielile angajate, vor exploda la anul. Vom fi în procedură de deficit excesiv. Vedem că deja riscăm să nu primim fonduri din PNRR, care asta da, asta ar putea duce la înrăutăţirea ratingului. Mi se pare esenţial să luăm banii din PNRR. Prin urmare, ar trebui la anul să ne aşteptăm la taxe extrem de puternice. Adică anul viitor va fi adevărata creştere de taxare în economia românească. Şi în aceste condiţii, crescând taxele, vom avea şi inflaţia aferentă. Deci da, vor mai fi şocuri pe inflaţie. Mă aştept să mai fie şocuri pe inflaţie şi inflaţia să scadă gradual, dar vine un asemenea şoc din politica fiscală care iarăşi ne va lua poate un an, un an şi jumătate, să-l ducem înapoi în ţintă”
, explică Adrian Codirlaşu.
Pe lângă Adrian Codirlaşu, Florian Libocor, economist șef la BRD-GSG, a remarcat că nu ar trebui să anticipăm o relaxare a politicilor monetare prin intermediul ratei dobânzii mai devreme de a doua jumătate a anului. El a subliniat că exprimă această opinie în calitate personală și că nu implică instituția la care este angajat.
Libocor a clarificat că chiar și în a doua parte a anului, nu este de așteptat să vedem o reducere semnificativă a ratei dobânzii de referință, ci cel mult cu un punct procentual, și chiar și aceasta este o perspectivă relativ optimistă. El a argumentat că o scădere rapidă a dobânzii nu ar fi justificată, deoarece evoluția prețurilor nu poate fi utilizată drept argument în acest sens.
De asemenea, Florian Libocor a subliniat că nu ar trebui să ne bazăm pe o politică monetară pentru a corecta deficiențele unei politici fiscale și viceversa. La fel ca Adrian Codirlaşu, el a menționat că aceste două politici ar trebui să fie aliniate în aceeași direcție.