- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Economistul Bogdan Glăvan atenționează că Guvernul pregătește o lovitură pentru români. Majorarea cu 50% a taxelor pe muncă, dividende și chirii!

26 Oct, 11:40 • Bugiu ⁠Ana Maria
Economistul Bogdan Glăvan avertizează că PSD și PNL plănuiesc o creștere a impozitelor pe salarii și alte venituri cu 50% până în 2025. În același timp, planul fiscal pe termen mediu include reforme digitale la ANAF pentru a combate frauda și a reduce decalajul fiscal.
Economistul Bogdan Glăvan atenționează că Guvernul pregătește o lovitură pentru români. Majorarea cu 50% a taxelor pe muncă, dividende și chirii!

Economistul Bogdan Glăvan, fost consilier al premierului Ludovic Orban, a tras un semnal de alarmă referitor la măsurile fiscale pe care PSD și PNL le pregătesc pentru anul post-electoral. Conform Planului Bugetar-Structural pe Termen Mediu 2025-2031, publicat de Ministerul Finanțelor, se preconizează o creștere semnificativă a impozitelor pe salarii și alte surse de venit, de la 2,8% din PIB la 4% din PIB în 2025. Această modificare ar echivala cu o majorare a taxării muncii de aproximativ 50%, potrivit știripesurse.ro.

Te-ar mai putea interesa și: Veneția lovește din nou. Taxe duble pentru turiști și amenzi drastice din 2025

foto: taxe

Economistul Bogdan Glăvan atenționează că Guvernul pregătește o lovitură pentru români. Majorarea cu 50% a taxelor pe muncă, dividende și chirii!

Glăvan își exprimă îngrijorarea în legătură cu aceste măsuri, afirmând că guvernul a comunicat deja Bruxelles-ului despre intenția de a crește impozitele, dar aceste detalii nu au fost discutate pe larg în spațiul public. El îndeamnă mass-media să abordeze subiectul, sugerând că întrebările adresate liderilor politici ar trebui să se concentreze pe impactul acestor măsuri asupra salariilor românilor.

„Citiți ca să știți ce ne așteaptă dacă mai rămân la putere gemenii dezastrului Ciucă-Ciolacu. Subiectul ar trebui dezbătut la fiecare televiziune! Însă este îngropat. De ce? Fiindcă guvernul a anunțat la Bruxelles creșterea masivă a birurilor, mai exact a impozitelor pe salarii/venit. Ce vedeți în poză este un fragment din Planul fiscal pe 7 ani. Anul viitor guvernul își propune să crească taxele colectate pe muncă și pe alte venituri (dividende, chirii etc.) de la 2,8% din PIB la 4% din PIB, adică cu aproape jumătate!!

Este ca și cum toți salariații din România ar plăti cu 50% mai mult impozit statului. Ca și cum impozitul pe dividende ar crește cu 50% ș.a.m.d. Doar că aceste lucruri nu sunt comunicate, nu sunt cunoscute. Este sarcina presei (câinele de pază al democrației, nu?) să-i întrebe pe Ciolacu și pe Ciucă (ministrul de finanțe este penelist) la ce hal de măsuri s-au gândit mai exact, din moment ce au anunțat UE că vor colecta cu aproape 50% mai mulți bani din taxarea veniturilor.

În loc să-i întrebe dacă dorm noaptea dezbrăcați sau dacă plâng la filme, ar trebui să-i întrebe cu cât vor să taie salariile românilor în 2025. Fiindcă magnitudinea acestei ajustări se vede din satelit”, scrie Bogdan Glăvan pe Facebook.

În plus, Planul include reforme menite să eficientizeze administrarea impozitelor și taxelor prin digitalizare și îmbunătățirea capacității ANAF. Măsurile propuse includ detectarea timpurie a fraudelor, monitorizarea digitală a conformității fiscale și crearea de profiluri complete ale contribuabililor. Aceste inițiative sunt menite să reducă decalajul de TVA, care este cel mai ridicat din Uniunea Europeană.

Planul bugetar are ca obiectiv extinderea perioadei de ajustare a deficitului bugetar de la patru la șapte ani, integrând reformele din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Estimarea deficitului bugetar pentru 2024 este de 7,9% din PIB, iar planul urmează să fie transmis Comisiei Europene pentru aprobat. Consultările publice au început deja, inclusiv întâlniri cu mediul de afaceri și autoritățile locale, în vederea obținerii de feedback asupra măsurilor propuse.

Te-ar mai putea interesa și: Taxe mai mari pentru salariații din România de anul viitor. Jumătate din cât câştigă un salariat va merge către stat