Mircea Coşea a explicat faptul că unele dintre aceste companii, în principal OMV, compania austriacă ce deţine 51% din acţiunile Petrom, sunt mult prea puternice pentru a fi afectate de astfel de acţiuni. De asemenea, economistul a mai afirmat că OMV este o companie atât de puternică, încât a dictat mare parte din politica românească din ultimii 25 de ani.
„Nu sunt partizanul boicotării a unor societăţi austriece din România, ca urmare a eşecului Schengen – şi aici mă gândesc la OMV, în principal. Boicotul României faţă de OMV este absolut ineficient pentru că suntem prea mici pentru a ne bate cu astfel de coloşi. Pe de altă parte, politica românească din ultimii 25 de ani a fost determinată în mare parte nu de aliaţii noştri strategici sau de Uniunea Europeană, ci de OMV. OMV este în interiorul politicii româneşti: prim-miniştri, miniştri, secretari de stat, mari companii româneşti private sunt de fapt în trena OMV-ului de foarte mulţi ani. Nu cred că vom putea face aici mare lucru”, a afirmat Coşea, la o nouă ediţie a dezbaterilor „Energia în spatele scenei”.
În opinia sa, ar trebui schimbat total conceptul de guvernare în domeniul energiei „şi plecat de la altceva, nu cu nişte cârpeli pe care le faci de la o zi la alta”.
„Nu am încredere în această cârpeală care menţine această manageriere guvernamentală, aceea de a acumula bunuri şi valori la buget prin menţinerea unor tarife la energie extrem de inflaţioniste. Preţurile mari la energia din România gonesc investitorii. Este foarte complicat să plasezi investiţie azi în România când preţurile la energie sunt mai mari decât în orice altă parte.
Nu am o părere optimistă cu ce se va întâmpla în 2023, în domeniul energiei, în România – şi nu pentru că nu am avea resurse, specialişti şi tot ceea ce am avea nevoie, ci pur şi simplu pentru că nu avem capacitatea unor decizii politice în interesul tuturor”, a spus el.
Citeşte şi: Fondul Proprietatea a vândut toate acțiunile deținute la Petrom