Analistul economic Adrian Negrescu atrage atenția că impozitarea și fiscalizarea bacșișului de anul viitor va avea consecințe asupra angajaților din baruri și restaurante!
Camera Deputaţilor a adoptat, marți, un proiect de lege iniţiat de fostul senator Eugen Teodorovici care prevede evidenţierea bacşişului pe nota de plată şi pe bonul fiscal.
Operatorii economici au obligaţia de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client, a nivelului bacşişului oferit, între 0% şi 15% din valoarea consumaţiei. De asemenea, bacşişul va putea fi plătit atât cu cardul, cât şi în numerar, la opţiunea clientului.
Indiferent cum va fi plătit, cu numerar sau pe card, el va trebui trecut pe bonul fiscal – același bon unde e trecută valoarea produsului/serviciului sau un alt bon. Iar dacă se cere factură, bacșișul va trebui trecut și acolo. Totuși, pentru cei ce livrează la domiciliu nu va fi obligatorie evidențierea pe bon.
Sumele provenite din bacșiș vor fi distribuite integral angajaților, iar banii din această sursă nu vor fi cuprinși în baza de calcul a contribuției de asigurări sociale.
Specialiștii critică impozitarea bacșișului și spun că aceasta ar putea să dezavantajeze microîntreprinderile și plătitorii de impozit specific.
Analistul economic Adrian Negrescu a criticat această măsură și spune că este o „decizie proastă”, care va afecta zeci de mii de angajați din baruri și restaurante.
„Pentru ca nu mai era nimic nou de impozitat, politicienii s-au gândit ca n-ar strica să ia 10% și din bacșișurile pe care le dăm chelnerilor și barmanilor. O decizie nefericită din mai multe perspective. În esenţă, statul încearcă să împuşte doi iepuri deodată! Prin impozitarea bacşişului vrea să se asigure că firmele vor înregistra mai multe bonuri fiscale, iar pe de altă parte să mai adune niste bani la buget.
E o decizie proastă în primul rând pentru că îi afectează pe cei peste 40.000 de angajaţi din sectorul restaurantelor şi barurilor. În esenţă, aceştia nu îşi vor mai încasa bacşişurile pe loc ci odată pe lună, cu salariul. Cum cei mai mulţi sunt plătiţi cu salariul minim şi trăiesc practic din ce le dau clienţii, decizia le va pune mari probleme şi nu este exclus să asistăm la un exod în masă al angajaţilor din sector către alte domenii.
Pe de altă parte, decizia nu va face altceva decât să stimuleze plata la negru, pentru că barmanii și chelnerii vor avea tot interesul să evite plata prin chitanţă fiscală a bacşişurilor”, a comentat analistul economic Adrian Negrescu pentru Ziare.com.