În mod oficial, în România, cotația maximă decontată de stat furnizorilor de energie pentru achiziții a fost redusă cu 31%. Măsura a fost adoptată în Parlament, de Camera Deputaților, forul decizional în acest sens și a fost promulgată, deja, de președintele Klaus Iohannis. În aceste condiții, este de așteptat ca ieftinirea energiei să atragă o serie de economii bugetare. În noile condiții, valoarea maximă a prețului mediu ponderat al energiei electrice la care ANRE calculează sumele de decontat de la bugetul de stat, pentru furnizorii de energie electrică, a fost scăzută de la 1.300 la 900 lei/MWh, informează Profit.ro.
Citește și Bombă pe piaţa RCA. Poliţe de asigurare direct din Franţa sau Germania pentru şoferii români
Măsura a fost adoptată în baza unui amendament care a fost introdus în lege, împreună cu acelea care au fost adăugate după ce președintele a avut o solicitare de reexaminare în acest caz.
”Diminuarea prețului se bazează pe cantitățile de energie electrică prognozate a fi vândute prin mecanismul de alocare centralizată, luând în considerare energia electrică vândută în anul 2023. Astfel, dintr-o cantitate totală de 50 TWh destinată clienților finali de energie electrică, din care 5 TWh pentru clienții Hidroelectrica, 14,7 TWh se estimează că vor fi tranzacționați prin mecanismul de achiziție centralizat. Prețul mediu de achiziție al furnizorilor care au solicitat decontarea diferenței dintre prețul mediu de achiziție și componenta de achiziție a fost de 829,63 lei/MWh pe primele trei luni ale anului 2023″, se arată în amendamentul care a condus la această decizie.
Citește și Nu vrei să-ți pierzi firma? Iată cum să-ți resuscitezi compania de la faliment
De asemenea, a mai fost introdusă o modificare foarte importantă, astfel încât să existe siguranța că prețul final facturat clienților finali și de energie electrică este minimul (…)″ dintre prețul plafonat prevăzut de lege, prețul din contractul cu furnizorul și prețul calculat pentru clienții ce nu beneficiază de plafoane.
În schimb, a fost menținută prevederea potrivit căreia consumatorii noncasnici de gaze naturale al căror consum anual din 2021 a fost de peste 50.000 MWh, fapt care nu le-a permis să beneficieze anul trecut de plafonul de preț final de 0,37 lei/MWh, dar care în 2022 și-au redus consumul sub pragul menționat, vor beneficia de regularizare din partea furnizorilor anul acesta, care le vor refactura consumul din 2022 la prețul plafonat de 0,37 lei/MWh.