Beneficiile salariale în 2023 rămân neatinse pentru anumiţi angajaţi. Unele venituri ale dalariaţilor de la stat nu se impozitează momentan.
Astfel, conform articolului I, punctul 39 din Ordonanța de Urgență nr. 16/2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative și alte măsuri financiar-fiscale, se aduc modificări la articolul 76 prin introducerea a două noi alineate, respectiv alineatul (4 1) și (4 2). Pe noi, în cazul de față ne interesază doar primul.
(4 1) Urmează să fie luate în considerare următoarele venituri cumulative lunare care nu vor fi impozabile în sensul impozitului pe venit, în limita a cel mult 33% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat:
a) Prestațiile suplimentare primite de către salariați conform clauzei de mobilitate conform legii, cu excepția celor menționate în alineatul (2) litera k), până la o valoare de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizația de delegare/detașare, conform hotărârii Guvernului, pentru personalul autorităților și instituțiilor publice;
b) Valoarea hranei furnizate de angajator salariaților săi, persoane fizice care obțin venituri din salarii sau din activități asimilate salariilor, în situații altele decât cele menționate în alineatul (4) litera c), în limita valorii maxime prevăzute de lege pentru un tichet de masă/persoană/zi, în conformitate cu legislația în vigoare la momentul acordării. La stabilirea plafonului lunar neimpozabil nu se va lua în calcul numărul de zile din lună în care persoana fizică desfășoară activitate în regim de telemuncă sau de lucru la domiciliu sau se află în concediu de odihnă/medical/delegare. Prin „hrană” se înțelege hrana preparată în unități proprii sau achiziționată din unități specializate. Aceste prevederi nu se aplică angajaților care beneficiază de tichete de masă, conform legislației în vigoare;
c) Cazarea și contravaloarea chiriei pentru spațiile de cazare/locuit puse la dispoziție de către angajatori salariaților săi, persoane fizice care obțin venituri din salarii sau din activități asimilate salariilor, în conformitate cu contractul de muncă sau regulamentul intern, până la o limită neimpozabilă de 20% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată/lună/persoană. Aceasta se aplică în următoarele condiții:
(i) Angajatul și soțul/soția acestuia nu dețin o locuință în proprietate personală sau în folosință în localitatea în care desfășoară activitatea;
(ii) Spațiul de cazare/locuit este în unități proprii, inclusiv în hoteluri sau într-o clădire închiriată în acest scop de la o terță persoană de către angajator;
(iii) Contractul de închiriere dintre angajator și terța persoană este încheiat în conformitate cu legea;
(iv) Plafonul neimpozabil se aplică unuia dintre soți, în cazul în care ambii soți desfășoară activitate în aceeași localitate, la același angajator sau la angajatori diferiți, pe baza declarației pe proprie răspundere a celui în cauză.
Citeşte şi
Avocaţii bucureşteni acuză că, după două săptămâni de discuţii, Guvernul îşi menţine poziţia de a impune profesiile liberale cu o contribuţie de asigurări sociale de sănătate (CASS) în sistem real, neplafonat, şi îşi anunţă decizia fermă de a uza de toate demersurile şi remediile legale, neexcluzând proteste ample si chiar o grevă generală. Senatorul PNL Daniel Fenechiu, avocat, şi-a exprimat şi el susţinerea faţă de punctul de vedere exprimat de membrii Baroului Bucureşti.
”Baroul Bucuresti- organ profesional care grupează si reprezintă interesele a peste 10.000 de avocaţi cu drept de exercitare a profesiei, constată cu regret, că după 2 săptămâni de dialog şi mai multe memorii şi puncte de vedere transmise de UNBR si UPLR, informaţiile care vin din zona guvernamentală confirmă ipoteza că Guvernul îşi menţine poziţia de a impune profesiile liberale cu C.A.S.S in sistem real, neplafonat. Impunerea unui C.A.S.S in sistem real, neplafonat, dublează sarcina fiscală a avocaţilor şi, practic, sancţionează performanţa în profesie, fără a oferi însă nimic suplimentar in sfera contraprestaţiei sistemului de sanatate”, afirmă avocaţii bucureşteni într-un comunicat.
Ei informează atât Guvernul, cât şi opinia publică, în legătură cu decizia fermă de a uza de toate demersurile şi remediile legale împotriva impunerii avocaţilor cu C.A.S.S. în sistem real, neplafonat, neexcluzând ample acţiuni de protest şi chiar o grevă generală.
Beneficiile salariale în 2023. Premierul Marcel Ciolacu afirma, de curând, că reforma în sistemul bugetar trebuie făcută, că există 16.000 de ordonatori de credite în România. În plus, există foarte mulţi şefi, numărul acestora urmând să fie redus. ”Eu nu pot să accept ca un bugetar care câştigă peste 2.000 de euro să îl alerg prin birou să îl mai rog să ia şi voucherele de vacanţă”, a transmis premierul.
”Este evident că în sistemul bugetar trebuie să se facă această reformă. Trebuia să se facă această reformă de foarte mult timp. Am înţeles că nu şi-a asumat-o nimeni. Aveţi fraierul de serviciu care îşi asumă această reformă”, a declarat, recent, la România TV, Marcel Ciolacu.
Acesta a precizat că nu mai acceptă ”instituţii paralele”, instituţii cu aceleaşi atribuţii care nu fac nimic.
”Eu nu mai pot să accept ca să existe instituţii paralele, cum a fost cea cu azilele groazei, să constaţi că 5 instituţii aveau aceleaşi atribuţii şi niciuna nu a făcut nimic”, a mai afirmat Ciolacu. Acesta susţine că nu va fi tăiat niciun salariu în România. ”Dar nici nu pot să accept să te duci la serviciu, să fii şef peste nişte posturi goale, vacante (…) Nu pot să accept ca un ordonator de credite să vină la şeful lui, la director, să spuncă că am făcut economii extraordinare la anvelopa bugetară. De fapt nu a făcut nicio economie, de fapt nu a angajat”, a mai afirmat premierul.
”Eu nu pot să accept ca un bugetar care câştigă peste 2.000 de euro, eu, Marcel Ciolacu, să îl alerg prin birou să îl mai rog să ia şi voucherele de vacanţă. Voucherele de vacanţă sunt cei cu venituri mici. Trebuie să existe o echitate socială”, a adăugat premierul.
Acesta susţine că nu este normal ca cei care au salarii mai mari decât preşedintele ţării să primească vouchere şi alte beneficii.
”Dacă ai venituri ce depăşesc preşedintele ţării şi tu eşti bugetar, păi nu îţi e ruşine să mai stai cu mâna întinsă de la mine, statul român, să îţi dau şi voucher de vacanţă? Şi pacheţel când mergi la serviciu? Ţi-am dat şofer, ţi-am dat secretară, ai tot, eşti director. Dar nu e cam mult? Trebuie să vină cineva să spună aceste lucruri”, a adăugat premierul.
Beneficiile salariale în 2023. Marcel Ciolacu afirmă că ”avem cei mai mulţi ordonatori de credite din lume”. ”Fiecare ordonator de credite are în subordine director economic, serviciu de achiziţii publice (…) Sunt 16.000 de ordonatori de credite în România. Nu se poate să ai 10 oameni şi să fii ordonator de credite. Nu mai poate continua România în acest fel. De aici până la blocarea României…”, a mai declarat premierul.
Acesta a precizat, însă, că reforma în administraţie nu înseamnă desfiinţarea instituţiilor de cultură. ”Nu desfiinţează nimeni niciun teatru, am văzut tot felul de ştiri că se desfiinţează bibliotecile. Nu poate fiecare bibliotecă dacă are 12 angajaţi să fie ordonator de credite. Cuplaţi-vă sub un singur director general care e ordonator de credite (…) Sunt sectoare neacoperite. Nu mai poate statul să susţină”, a afirmat Marcel Ciolacu.