Trainerul Adrian Asoltanie spune că primul lucru pe care îl fac românii, când încasează salariul, aceasta fiind singura sursă de venit a celor mai mulţi dintre noi, este să-şi plătească rata la casă, apoi se apucă să cheltuie, cu gândul că vor pune deoparte banii care rămân la sfârşitul lunii. Doar că, aşa cum ştim cu toţii, în general, la sfârşitul lunii nu rămâne nimic, astfel că economiile sunt mereu amânate.
Un alt punct nevralgic al românilor pe care Adrian Asoltanie l-a explicat pentru DC Business este acela că cei mai mulţi conaţionali se bazează pe salariu ca singură sursă financiară, fără să aibă investiţii de niciun fel.
”Un element important pe care trebuie să-l facă toată lumea este bugetul, respectiv ce bani îți intră în casă și pe ce se duc.
Există un formular gratuit, pe care oricine îl poate descărca de la mine de pe site, iar principiile sunt următoarele: oricine are niște intrări de bani, niște ieșiri. Ce am de făcut? Când îmi pun pe hârtie partea de venituri, ar trebui să mă uit foarte atent la ele și să-mi pun următoarele întrebări: pe câte picioare financiare stau? cât de stabil sunt? cât de multe surse de venit am?
În România, 98% dintre angajați stau ca o barză într-un picior, se bazează pe o singură sursă, iar când se întâmplă ceva cu aceasta, riști să te prăbușești financiar. Atunci, mă întreb câte picioare financiare am, câte surse, cât de sigure sunt ele în această perioadă.
Un alt lucru este să calculezi câți bani îți intră în casă în 12 luni, pentru a înțelege mai clar, ce resurse îți intră în familie în 12 luni. Apoi ne uităm la cheltuieli, după ce am analizat bine veniturile. O greșeală pe care am făcut-o și eu a fost primul lucru pe care l-am făcut după ce intra salariul.
Care e primul lucru pe care-l plătește românul? Rata la casă! Cine are rată la casă, acesta este primul lucru pe care-l plătește. Apoi utilitățile, întreținerea, gazul, curent, apoi mâncarea, benzină, etc. Unde e greșeala? O să pun deoparte ce-mi rămâne la sfârșitul lunii – acolo e greșeala! Ce trebuie făcut? Ți-a intrat salariul astăzi?
Pune deoparte o mică sumă de bani, 10%, cumpără 50 de euro, cumpără 100 de euro. Să fie primul lucru, nu ultimul lucru! Recomandarea mea este să punem deoparte 10-15% din salariu” a spus Adrian Asoltanie.