Ionică Nechifor, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine Moldoovis a anunțat pe 6 noiembrie primele exporturi de ovine către Iordania au fost deja reluate oficial.
Potrivit Agrointel, săptămâna trecută, un transport de 13.000 de oi a fost trimis către Maroc, marcând primul export către această destinație după confirmarea primului focar de PRM în iulie 2024.
„Acest prim transport a deschis o serie de alte transporturi care se vor derula cu ritmicitate. Este debutul unui parteneriat de lungă durată în care se va efectua, sper, câte un transport (export de 10-28.000 de capete pe lună n.red.) pe lună. Sunt așteptați mai mulți parteneri comerciali și credem că volumele vor crește.”, a declarat Cristian Laurențiu Mortasivu, Director General al Direcției Generale Sănătatea și Bunăstarea Animalelor din cadrul ANSVSA, pentru Economica.net.
Exporturile de ovine din România au fost afectate semnificativ de apariția PRM, cantitatea de animale exportate scăzând de la 2,3 milioane de capete în 2023 la doar 1,4 milioane până în august 2024. Această reducere a fost cauzată în principal de restricțiile impuse pentru a controla răspândirea virusului.
Conform lui Mortasivu, autoritățile estimează că până la sfârșitul anului 2024 ar putea fi exportate alte 100.000 de capete.
„Mai avem de așteptat cele 30 de zile calendaristice pentru închiderea ultimului focar din Timiș, astfel că, dacă nu apar alte surprinze, pe 4 decembrie închidem focarul și restricțiile în mod complet. Ca export, pentru 2024, depinde de contextul internațional, dar cred că până finalul anului vom mai reuși să livrăm peste 100.000 de capete.”, a declarat acesta.
În 2023, România a exportat 2,3 milioane de oi, în valoare de 285,2 milioane de euro, principalele piețe fiind Iordania, Grecia și Arabia Saudită. În primele șapte luni din 2024, înainte de apariția PRM, exporturile au totalizat 1,4 milioane de capete, în valoare de 208,8 milioane de euro. Exporturile către statele membre UE continuă fără restricții suplimentare, iar livrările către țări precum Kuweit, Libia și Iran au fost, de asemenea, reluate.
„Am reluat (exporturile n.red.) cu Iordania, într-un ritm normal, adică câteva vapoare pe lună însemnând 50-100.000 capete pe lună. De asemenea, am reluat cu Kuweit, Libia, Iran, iar cu Europa este liber, fără condiții suplimentare.”, a mai explicat Mortasivu.
În prezent, în România mai există un singur focar de PRM, în județul Timiș. Ordinul comun al ANSVSA, MADR și MAI, intrat în vigoare pe 6 septembrie 2024, a suspendat mișcările de rumegătoare mici pe teritoriul României, cu unele excepții, pentru a controla răspândirea virusului. Ordinul rămâne în vigoare până pe 4 decembrie 2024, când autoritățile speră să ridice complet restricțiile.