Unele fabrici care se pregătesc de închidere, unde au lucrat generații de români, au supraviețuit chiar și celor două războaie mondiale. N-au supraviețuit însă și datoriilor mari acumulate pe fondul scăderii vânzărilor.
În anii ’90, fabrica de ciorapi Ciserom din orașul Sebeş (judeţul Alba) trimitea, în fiecare an, 30 de milioane de perechi în ţară, în toată Europa şi peste ocean. Asta însemna că lucrurile merg foarte bine. De trei săptămâni însă, locul este pustiu. Mai e în ”viață” doar micul magazin de desfacere, însă asta doar până sâmbătă, când se va închide și acesta, notează stirileprotv.
”Am lucrat trei schimburi în fabrică. Aveam exporturi, aveam intern”, spune o fostă angajată de la Ciserom.
Fabrica de ciorapi din Sebeș avea o istorie de 98 de ani. În perioada de glorie, acolo lucrau 3.000 de oameni. Pe final însă, numărul acestora abia dacă trecea de o sută.
Un fost director al fabricii, Constantin Ispir, subliniază motivele declinului: ”Am fost afectați – concurența neloială, importuri la prețuri de dumping…”.
Pe lista de fabrici care se pregătesc să pună și lacătul se numără și Astra Arad. Vorbim despre un nume uriaș al industriei românești – prima fabrică de vagoane de marfă din ţară, care, după 130 de ani, se pregăteşte să închidă porţile peste trei luni. Proprietarii americani au decis să trimită în şomaj cei 700 de angajaţi, după ce numărul comenzilor ar fi scăzut.
”Știam că situaţia nu este roz. Când am primit înştiinţarea că se va închide, a fost o lovitură grea”, spune liderul de sindicat Sergiu Pele.
Și Astra Arad a supravieţuit celor două războaie mondiale, naţionalizării şi anilor dificili de după Revoluţie, când avea 16.000 de angajaţi.
Situație aparent fără ieșire și la Uzina Constructoare de Maşini (UCM) din Reșița. Deschisă acum 254 de ani, uzina a intrat, la 1 aprilie, în faliment, din cauza cifrei de afaceri mici.
„UCMR-ul în faliment, a rămas ca o conservă goală. Nu mai există în spate nimic productiv”, declară primarul din Reșița, Ioan Popa.
UCM Reșița a produs, printre altele, locomotive cu aburi, motoare și macarale.
Un alt nume istoric, Clujana, este deja… istorie. Celebra fabrică de încălţăminte din Cluj-Napoca, activă peste o sută de ani, s-a închis. Motivul principal – devenise neproductivă, mai notează sursa citată.
Citește și Rabla 2025. Subvenția pentru mașini electrice a fost majorată