Aparatele de aer condiționat folosite intens din timpul caniculei au triplat facturile la energie pentru o parte dintre români, arată observatornews.ro.
În iunie, la o garsonieră, factura a fost de 160 de lei. În iulie, factura la energie a crescut la 234 de lei. La o casă cu o suprafaţă de 150 de metri pătraţi, în iunie consumul a fost 148 kWh şi s-a facturat la 80 de bani pe kWh, dar luna trecută, iulie, consumul a ajuns până la 427 de kWh. Practic, factura s-a triplat, arată sursa citată.
„Era de aşteptat ca facturile să explodeze, în condițiile în care tariful pentru un consum civilizat este de până la 1,3 lei pe kilowat aproape dublu decât la consumul social și chiar mai mare decât prețul plătit de firme, de 1 leu pe kilowat”, spune Adrian Negrescu, analist economic.
Cei mai afectaţi de tarifele uriașe sunt clienţii care aveau până acum un consum de până în 100 de kWh. Aceştia plăteau 68 de bani pe kWh. Dar folosirea aerului condiţionat îi poate duce la un preţ dublu.
„Să eliminăm cât mai mult consumul inutil. Acel consum de care nu avem nevoie, precum becuri lăsate pornite în încăperi în care nu locuim, televizoare pornite atunci când nu ne uităm la ele”, a spus Adi Vintilă, expert în energie.
Atenție! Aparatele pe care mulți le lăsăm în priză, dar fără să le folosim, consumă anual în jur de 160 de kWh, ceea ce înseamnă peste 200 de lei plătiţi în plus.
Potrivit ministrului Energiei, România are printre cele mai mici prețuri la energie electrică și gaze naturale din UE.
România a avut în primul trimestru din 2024 al patrulea cel mai mic preţ la gaze naturale din Uniunea Europeană şi al cincilea la energie electrică, anunță ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
„O veste bună vine de la Eurostat: România continuă să aibă printre cele mai mici preţuri la energie electrică şi gaze naturale din Uniunea Europeană! În primul trimestru al anului 2024, ţara noastră a avut al patrulea cel mai mic preţ la gaze naturale şi al cincilea la energie electrică. Suntem încrezători că această tendinţă va continua şi în trimestrul al doilea, datorită ajustării şi prelungirii schemei de plafonare a preţurilor până la 31 martie 2025”, a scris Burduja pe pagina sa de Facebook.