Datoriile statului către furnizorii de energie electrică se ridică la 1 miliard de euro, susține Daniela Dărăban, director executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE). Aceste datorii sunt acumulate în urma aplicării schemei de plafonare a preţurilor la energie.
”Furnizorii de energie electrică membri ai ACUE acoperă peste 50% din piaţa de energie electrică şi peste 90% din piaţa de gaze naturale. Însă pe energie electrică este de fapt problema pe 2024, când încă s-a mai facturat la valoarea maximă a plafonului pe primele două tranşe.
Din estimările noastre, credem că suntem undeva la 1 miliard de euro datorie pentru anul 2024, dar, din nefericire, suma nu este confirmată de ANRE, pentru că în cursul anului 2024 ANRE şi-a schimbat viziunea vizavi de modul în care se depun documentaţiile pe platformele de decontare, schimbare care a generat foarte multe întârzieri, corecţii în ghidul de depunere.
Datoriile statului către furnizorii de energie electrică au ajuns la un miliard de lei
Ultimele corecţii au apărut undeva în luna august 2024 şi în momentul de faţă probabil că furnizorii sunt în faza în care ori se clarifică, ori au început să încarce date. Dar ăsta este motivul întârzierii. La nivelul gazelor naturale, după cum ştiţi, în cursul anului 2023 şi în 2024, s-a facturat foarte mult sub plafon.
Rămân sumele de recuperat, probabil foarte multe din regularizări, dar nu cred că depăşesc 300 şi ceva de milioane de lei”, a declarat, sâmbătă, Daniela Dărăban, director executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), într-o conferinţă organizată la Sinaia.
Datoriile statului. Mai sunt sume de încasat aferente depunerilor pe anul trecut, pe documentele depuse, dar ACUE nu are o centralizare făcută.
”Autorităţile sunt cu plăţile undeva pe la octombrie-noiembrie. Odată încărcate documentele, ele se validează foarte repede, dar încărcarea de documente este undeva la decembrie-ianuarie.
După ianuarie 2024 nu s-au mai încărcat documente din cauza schimbărilor introduse de ANRE în ghidul de decontare. Cred că am ajuns cumva la momentul în care acest mod de finanţare a ajutorului social trebuie să se schimbe, pentru că vom ajunge, în martie 2025, în al patrulea an de implementare, în care furnizorii, prin obligaţia impusă de lege, finanţează reducerile de preţ decise de statul român.
Schema este foarte greoaie şi greu de administrat. Vedeţi toate aceste modificări, completări, reinterpretări. Ne dorim să ieşim din această schemă pentru că rolul furnizorilor este altul pe piaţa de energie şi am vrea să facem lucrurile la care ne pricepem: să asigurăm energia clienţilor, nu să plătim reducerile de preţ decise de statul român”, mai spune Dărăban.
Furnizorii de gaze naturale au avertizat că facturile românilor ar putea crește din nou de la 1 ianuarie 2025, dacă Parlamentul nu rezolvă o eroare care a apărut în legislația privind plafonarea prețurilor
La finalul lunii iunie, în ultima ședință a sesiunii parlamentare, Camera Deputaților a votat o lege care includea, pe lângă obligația prosumatorilor de a-și monta baterii de stocare, și aprobarea unei ordonanțe de urgență pe tema gazelor. Potrivit explicațiilor oferite de Hotnews, din cauza amendamentului problematic legat de obligațiile prosumatorilor, președintele Klaus Iohannis a reîntors legea în Parlament, care a trecut de Senat și a ajuns acum din nou la Camera Deputaților, după ce partea cu prosumatorii a fost eliminată.
Legea era de fapt menită să rezolve o eroare în legislația privind plafonarea facturilor la gaze care presupune că, deși prețul final plătit de consumatori este plafonat până la 31 martie 2025, prețul la care producătorii vând gaze către furnizori a fost plafonat doar până la 31 decembrie 2024, arată sursa citată.
Președintele Asociației Furnizorilor de Energie din România, Laurențiu Urluescu a explicat că, după 1 ianuarie, furnizorii nu vor mai cumpăra gaze la preț plafonat, ci la prețul pieței, ceea ce va duce la creșterea facturilor plătite de consumatori:
„Noi așteptăm cu mare speranță să iasă mai repede legea de aprobare a OUG 32, aceea cu prosumatorii, așa o știe toată lumea, însă acolo este un detaliu foarte important pentru furnizori și mai ales pentru consumatorii de gaze naturale. În momentul de față, achiziția de gaze naturale la preț plafonat pentru furnizarea la consumatorii casnici și producătorii de energie termică este până la finalul lunii decembrie anul acesta.
Dacă nu se corectează, adică să fie prelungită până la 31 martie 2025, când expiră legea privind plafonarea, atunci în trimestrul întâi nu vom mai putea accesa gaz la preț mai mic și atunci îl vom cumpăra la prețul pieței și facturile vor trebui să crească”, a precizat Urluescu, potrivit sursei citate.