- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Facturile la energie vor exploda. Datoriile statului au crescut masiv în anul 2024, iar furnizorii nu au bani de stocuri

21 Oct, 11:03 • Dobran Viorel
Facturile la energie vor exploda. Și asta pentru că furnizorii nu pot face stocuri, din cauza lipsei banilor. Statul are datorii la ei de 1 miliard de euro.
Facturile la energie vor exploda. Datoriile statului au crescut masiv în anul 2024, iar furnizorii nu au bani de stocuri

Datoriile statului către furnizorii de energie electrică se ridică la 1 miliard de euro, susține Daniela Dărăban, director executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE). Aceste datorii sunt acumulate în urma aplicării schemei de plafonare a preţurilor la energie.

”Furnizorii de energie electrică membri ai ACUE acoperă peste 50% din piaţa de energie electrică şi peste 90% din piaţa de gaze naturale. Însă pe energie electrică este de fapt problema pe 2024, când încă s-a mai facturat la valoarea maximă a plafonului pe primele două tranşe.

Casa viitorului. Cum arată locuința nZEB cu consum de energie aproape zero

Din estimările noastre, credem că suntem undeva la 1 miliard de euro datorie pentru anul 2024, dar, din nefericire, suma nu este confirmată de ANRE, pentru că în cursul anului 2024 ANRE şi-a schimbat viziunea vizavi de modul în care se depun documentaţiile pe platformele de decontare, schimbare care a generat foarte multe întârzieri, corecţii în ghidul de depunere.

Datoriile statului către furnizorii de energie electrică au ajuns la un miliard de lei

Ultimele corecţii au apărut undeva în luna august 2024 şi în momentul de faţă probabil că furnizorii sunt în faza în care ori se clarifică, ori au început să încarce date. Dar ăsta este motivul întârzierii. La nivelul gazelor naturale, după cum ştiţi, în cursul anului 2023 şi în 2024, s-a facturat foarte mult sub plafon.

Rămân sumele de recuperat, probabil foarte multe din regularizări, dar nu cred că depăşesc 300 şi ceva de milioane de lei”, a declarat, sâmbătă, Daniela Dărăban, director executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), într-o conferinţă organizată la Sinaia.

compensarea facturilor la energie

Datoriile statului. Mai sunt sume de încasat aferente depunerilor pe anul trecut, pe documentele depuse, dar ACUE nu are o centralizare făcută.

”Autorităţile sunt cu plăţile undeva pe la octombrie-noiembrie. Odată încărcate documentele, ele se validează foarte repede, dar încărcarea de documente este undeva la decembrie-ianuarie.

După ianuarie 2024 nu s-au mai încărcat documente din cauza schimbărilor introduse de ANRE în ghidul de decontare. Cred că am ajuns cumva la momentul în care acest mod de finanţare a ajutorului social trebuie să se schimbe, pentru că vom ajunge, în martie 2025, în al patrulea an de implementare, în care furnizorii, prin obligaţia impusă de lege, finanţează reducerile de preţ decise de statul român.

Schema este foarte greoaie şi greu de administrat. Vedeţi toate aceste modificări, completări, reinterpretări. Ne dorim să ieşim din această schemă pentru că rolul furnizorilor este altul pe piaţa de energie şi am vrea să facem lucrurile la care ne pricepem: să asigurăm energia clienţilor, nu să plătim reducerile de preţ decise de statul român”, mai spune Dărăban.

Eroarea care ar putea umfla facturile românilor la energie de la 1 ianuarie 2025. Semnal de alarmă tras de furnizori

Furnizorii de gaze naturale au avertizat că facturile românilor ar putea crește din nou de la 1 ianuarie 2025, dacă Parlamentul nu rezolvă o eroare care a apărut în legislația privind plafonarea prețurilor

La finalul lunii iunie, în ultima ședință a sesiunii parlamentare, Camera Deputaților a votat o lege care includea, pe lângă obligația prosumatorilor de a-și monta baterii de stocare, și aprobarea unei ordonanțe de urgență pe tema gazelor. Potrivit explicațiilor oferite de Hotnews, din cauza amendamentului problematic legat de obligațiile prosumatorilor, președintele Klaus Iohannis a reîntors legea în Parlament, care a trecut de Senat și a ajuns acum din nou la Camera Deputaților, după ce partea cu prosumatorii a fost eliminată.

Marcel Ciolacu, declarație: „Nu pierdem niciun ban. Nu facem bine românilor. Un incompetent la Energie a crezut că merge cu șmecherii”

Legea era de fapt menită să rezolve o eroare în legislația privind plafonarea facturilor la gaze care presupune că, deși prețul final plătit de consumatori este plafonat până la 31 martie 2025, prețul la care producătorii vând gaze către furnizori a fost plafonat doar până la 31 decembrie 2024, arată sursa citată.

Președintele Asociației Furnizorilor de Energie din România, Laurențiu Urluescu a explicat că, după 1 ianuarie, furnizorii nu vor mai cumpăra gaze la preț plafonat, ci la prețul pieței, ceea ce va duce la creșterea facturilor plătite de consumatori:

„Noi așteptăm cu mare speranță să iasă mai repede legea de aprobare a OUG 32, aceea cu prosumatorii, așa o știe toată lumea, însă acolo este un detaliu foarte important pentru furnizori și mai ales pentru consumatorii de gaze naturale. În momentul de față, achiziția de gaze naturale la preț plafonat pentru furnizarea la consumatorii casnici și producătorii de energie termică este până la finalul lunii decembrie anul acesta.

Dacă nu se corectează, adică să fie prelungită până la 31 martie 2025, când expiră legea privind plafonarea, atunci în trimestrul întâi nu vom mai putea accesa gaz la preț mai mic și atunci îl vom cumpăra la prețul pieței și facturile vor trebui să crească”, a precizat Urluescu, potrivit sursei citate.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci