Fermierii români au fost plătiți în timp record. „Am demonstrat că este esenţial să acţionăm rapid şi eficient pentru ca fondurile să ajungă prompt la beneficiarii noştri”, a reamintit directorul general al AFIR, Dan Florin Scarlat.
În total, a fost transferată suma de 106,6 milioane de euro către 179.966 de fermieri. Din acești bani, 88,7 milioane de euro au fost alocați de Uniunea Europeană (UE) prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, iar restul de 17,9 milioane de euro au venit din Bugetul de Stat.
Citește și: Cât costă legumele în sezonul 2024. Fermierii le vând ieftin, dar în piețe prețurile explodează
Directorul general, Dan-Florin Scarlat, a menționat că, pentru a efectua plățile au fost emise în mod accelerat 359.662 de certificate de plată, comparativ cu un număr obișnuit de 10.000. Acest efort le-a permis fermierilor să primească sprijinul esențial de care au nevoie într-o perioadă critică pentru lucrările agricole de toamnă.
„Am demonstrat că este esenţial să acţionăm rapid şi eficient pentru ca fondurile să ajungă prompt la beneficiarii noştri. Angajaţii AFIR au lucrat neobosit, zi şi noapte, pe parcursul unei săptămâni întregi, mobilizând toate resursele pentru a asigura efectuarea avansului plăţilor IACS pentru sprijinul cuplat pentru venit.
Pentru a efectua plăţile de peste 106 milioane de euro, au fost emise 359.662 de certificate de plată în mod accelerat, faţă de un număr obişnuit de 10.000 de certificate. Acest efort a permis fermierilor să primească sprijinul crucial de care au nevoie în această perioadă critică pentru lucrările agricole de toamnă”, spune Dan-Florin Scarlat,
Fermierii vor beneficia de plăţile directe sau cele compensatorii în materie de mediu, climă şi bunăstarea animalelor doar dacă vor respecta niște norme fixe privind condiţionalitatea socială, care vor fi impuse în toate statele membre începând din 2025.
În conformitate cu un comunicat al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), în şedinţa de miercuri a Guvernului a fost admisă o hotărâre pentru modificarea şi completarea HG nr. 1571/2022 ce vizează stabilirea cadrului general de implementare a intervenţiilor conforme sectoarelor vegetal şi zootehnic din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027, finanţate din Fondul european de garantare agricolă şi de la bugetul de stat.
„Condiţionalitatea socială este o cerinţă stabilită în legislaţia europeană (Regulamentul (UE) nr.2115/2021), în temeiul cărei fermierii care primesc plăţi directe sau plăţi compensatorii în materie de mediu, climă şi bunăstarea animalelor, vor fi supuşi, începând cu data de 1 ianuarie 2025, unei sancţiuni administrative, respectiv reducere/excludere a cuantumului subvenţiilor, dacă nu îndeplinesc anumite cerinţe legate de condiţiile de muncă şi de încadrare în muncă aplicabile sau nu respectă anumite obligaţii ale angajatorului, stabilite în legislaţia naţională de transpunere a Directivei (UE) 2019/1152, Directivei 89/391/CEE şi a Directivei 2009/104/CE”, precizează MADR într-un comunicat.