- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

FMI ar trebui să vândă 4% din rezerva de aur pentru a ajuta ţările vulnerabile. Ultima astfel de vânzare a avut loc în urmă cu aproape 15 ani

14 Nov, 19:09 • Russo George
Fondul Monetar Internațional (FMI) ar putea vinde o parte din rezervele sale de aur pentru a ajuta țările cu venituri mici afectate de schimbările climatice, potrivit unui studiu prezentat la summitul COP29. Conform raportului realizat de cercetătorii de la Centrul Global pentru Dezvoltare al Universității Boston, FMI ar putea obține aproximativ 9,52 miliarde de dolari din vânzarea a 4% din rezervele sale de aur, fonduri suficiente pentru a reduce datoriile pentru 86 de țări vulnerabile.
FMI ar trebui să vândă 4% din rezerva de aur pentru a ajuta ţările vulnerabile. Ultima astfel de vânzare a avut loc în urmă cu aproape 15 ani

În prezent, FMI deține 90,5 milioane de uncii de aur, iar prețul ridicat al aurului pe piețele internaționale – care a depășit 2.600 de dolari pe uncie – ar putea fi o oportunitate de a aduna resurse financiare suplimentare.

„Având în vedere că prețurile actuale ale aurului depășesc 2.600 de dolari pe uncie, vânzarea unei mici fracțiuni din aur are potențialul de a genera venituri semnificative și de a reface cu ușurință fondurile CCRT”, se arată în raportul cercetătorilor.

Deși FMI a înființat un mecanism de sprijinire a țărilor cu venituri reduse, Catastrophe Containment Relief Trust (CCRT), acesta acoperă doar 30 de state și dispune de un buget insuficient de 103 milioane de dolari. CCRT oferă ajutor prin achitarea temporară a împrumuturilor pentru țările eligibile, astfel încât acestea să poată aloca fonduri către priorități interne, dar criteriile actuale de eligibilitate nu iau în considerare vulnerabilitatea climatică.

„Multe țări vulnerabile la schimbările climatice nu au putut accesa CCRT, deoarece criteriile sale de eligibilitate nu țin cont de vulnerabilitatea climatică… iar finanțarea este extrem de limitată”, afirmă raportul, potrivit Reuters.

Țări precum Madagascar și Mozambic au fost deja afectate de creșterea costurilor cu rambursările împrumuturilor. Madagascar, de exemplu, va plăti către FMI anul viitor 106 milioane de dolari, adică un sfert din suma destinată serviciului datoriei, iar această sumă va crește la 158 de milioane de dolari până în 2026, reprezentând 41% din totalul datoriei țării. Mozambic, la rândul său, se confruntă cu o creștere a plăților către FMI în aceeași perioadă, conform raportului.

FMI nu a mai vândut din rezerva de aur de 15 ani

Ultima vânzare de aur a FMI a avut loc în 2009-2010, când a fost lichidată o optime din rezerva de aur a instituției pentru a crește capacitatea de împrumut. La înființarea sa, în 1944, FMI a acumulat aur ca plată a cotelor din partea statelor membre, prețul acestuia fiind atunci de doar 45 de dolari pe uncie.

Cercetătorii subliniază importanța acestei inițiative și sugerează că sprijinul membrilor consiliului executiv al FMI ar fi crucial pentru a permite vânzarea aurului. Mai mult, fondurile obținute ar trebui direcționate către CCRT, mecanism care nu impune condiționalități de rambursare.

„Refacerea fondurilor CCRT ar trebui considerată o prioritate majoră, deoarece, spre deosebire de alte programe de împrumut ale FMI, CCRT nu impune condiționalități”, au conchis cercetătorii.

Acest studiu și propunerea de vânzare a aurului FMI vin în contextul creșterii presiunilor asupra economiilor vulnerabile care se confruntă cu crize climatice severe și dificultăți financiare.

Citeşte şi: Val de scumpiri în 2025. Eliminarea facilităților fiscale lovește dur agricultura și industria alimentară

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci