În prezent, FMI deține 90,5 milioane de uncii de aur, iar prețul ridicat al aurului pe piețele internaționale – care a depășit 2.600 de dolari pe uncie – ar putea fi o oportunitate de a aduna resurse financiare suplimentare.
„Având în vedere că prețurile actuale ale aurului depășesc 2.600 de dolari pe uncie, vânzarea unei mici fracțiuni din aur are potențialul de a genera venituri semnificative și de a reface cu ușurință fondurile CCRT”, se arată în raportul cercetătorilor.
Deși FMI a înființat un mecanism de sprijinire a țărilor cu venituri reduse, Catastrophe Containment Relief Trust (CCRT), acesta acoperă doar 30 de state și dispune de un buget insuficient de 103 milioane de dolari. CCRT oferă ajutor prin achitarea temporară a împrumuturilor pentru țările eligibile, astfel încât acestea să poată aloca fonduri către priorități interne, dar criteriile actuale de eligibilitate nu iau în considerare vulnerabilitatea climatică.
„Multe țări vulnerabile la schimbările climatice nu au putut accesa CCRT, deoarece criteriile sale de eligibilitate nu țin cont de vulnerabilitatea climatică… iar finanțarea este extrem de limitată”, afirmă raportul, potrivit Reuters.
Țări precum Madagascar și Mozambic au fost deja afectate de creșterea costurilor cu rambursările împrumuturilor. Madagascar, de exemplu, va plăti către FMI anul viitor 106 milioane de dolari, adică un sfert din suma destinată serviciului datoriei, iar această sumă va crește la 158 de milioane de dolari până în 2026, reprezentând 41% din totalul datoriei țării. Mozambic, la rândul său, se confruntă cu o creștere a plăților către FMI în aceeași perioadă, conform raportului.
Ultima vânzare de aur a FMI a avut loc în 2009-2010, când a fost lichidată o optime din rezerva de aur a instituției pentru a crește capacitatea de împrumut. La înființarea sa, în 1944, FMI a acumulat aur ca plată a cotelor din partea statelor membre, prețul acestuia fiind atunci de doar 45 de dolari pe uncie.
Cercetătorii subliniază importanța acestei inițiative și sugerează că sprijinul membrilor consiliului executiv al FMI ar fi crucial pentru a permite vânzarea aurului. Mai mult, fondurile obținute ar trebui direcționate către CCRT, mecanism care nu impune condiționalități de rambursare.
„Refacerea fondurilor CCRT ar trebui considerată o prioritate majoră, deoarece, spre deosebire de alte programe de împrumut ale FMI, CCRT nu impune condiționalități”, au conchis cercetătorii.
Acest studiu și propunerea de vânzare a aurului FMI vin în contextul creșterii presiunilor asupra economiilor vulnerabile care se confruntă cu crize climatice severe și dificultăți financiare.