- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Fondul clasei în 2024: legal sau interzis? Ce trebuie să știe toți părinții de acum înainte

18 Sep, 10:59 • Bugiu ⁠Ana Maria
Este ilegal sau nu fondul clasei? Ce scrie în legislația din România și ce ar trebui să știe toți părinții.
Fondul clasei în 2024: legal sau interzis? Ce trebuie să știe toți părinții de acum înainte

În România, practica strângerii de bani pentru fondul clasei a fost o tradiție bine stabilită în școli. Părinții erau solicitați să contribuie cu sume de bani pentru diverse nevoi ale școlii, inclusiv pentru achiziționarea de materiale didactice (cretă, markere, hârtie), pentru reparațiile sălilor de clasă și chiar pentru cadouri adresate cadrelor didactice cu ocazia sărbătorilor sau la finalul anului școlar, potrivit Antena 3 CNN.

Acestea fiind spuse, în anul școlar 2024-2025, legislația din România a introdus modificări importante în ceea ce privește această practică. Conform noilor reglementări, strângerea de bani de la părinți pentru fondul clasei nu mai este legală.

Această schimbare face parte dintr-un proiect al Statutului Elevului, care are rolul de a reglementa drepturile și obligațiile elevilor în școlile din România și de a preveni inegalitățile și presiunea financiară asupra părinților.

Te-ar mai putea interesa și: Amenda pe care o riscă elevii prinși că fumează în școală sau liceu. Polițiștii locali merg în control

foto: fondul clasei

Fondul clasei nu este legal

Potrivit noilor prevederi, toate materialele necesare pentru activitățile școlare și dotarea sălilor de clasă trebuie să fie acoperite din bugetul alocat de Ministerul Educației. Acest buget este destinat să acopere toate cheltuielile legate de funcționarea unităților de învățământ, inclusiv achiziționarea de materiale didactice, echipamente și alte resurse necesare.

Dacă, în ciuda legislației, unele școli continuă să colecteze bani de la părinți pentru fondul clasei, acest lucru poate atrage sancțiuni. Autoritățile competente au responsabilitatea de a verifica și a aplica măsuri împotriva acestor practici ilegale. Părinții care sunt solicitați să contribuie la astfel de fonduri au dreptul să raporteze situația autorităților pentru a asigura respectarea legii.

Reglementarea are scopul de a asigura echitate și transparență în educație, eliminând presiunea financiară asupra părinților și garantând că toate resursele necesare pentru educație sunt asigurate de bugetul de stat. Fondul clasei pentru achiziționarea de materiale didactice, mobilier sau alte obiecte necesare în sălile de clasă este acum interzisă, conform noilor reglementări.

Pentru un swistem educațional echitabil și accesibil pentru toți elevii, nu se impun costuri suplimentare familiilor.

Te-ar mai putea interesa și: Țările în care elevii pot lua pauză 1 an de la școală. Ce reprezintă programul „Anul de tranziție”