Declarațiile au fost făcute de guvernatorul BNR în cadrul conferinței „Ancore strategice pentru dezvoltarea sectorului bancar în noul context global”, organizată de Banca Naţională a României și Academia de Studii Economice.
„Manifestarea crizelor succesive și suprapuse din perioada recentă a determinat o serie de schimbări profunde la nivelul economiilor globale: tensiunile geopolitice, tendințele de fragmentare economică sau avansul rapid al inteligenței artificiale și digitalizării”, a Mugur Isărescu.
Guvernatorul BNR a atras atenţia asupra riscurilor la care este supusă România, din cauza crizelor economice succesive și suprapuse şi a tensiunilor geopolitice internaționale. De asemenea, impactul inteligenței artificiale și digitalizării este şi el resimţit de economia românească, la fel ca şi protecționismul comercial și politicile SUA. În acest context, Migur Isărescu subliniază că o societate educată financiar este mai rezistentă la șocurile economice, ceea ce contribuie la stabilitatea economică a României.
„Din acest motiv, pentru a prefigura dezbaterile care vor avea loc (…), vă propun ca ancoră strategică sau ca ancora strategică să fie educația financiară. Trebuie să ne pregătim să luăm deciziile corecte atât la nivel individual, cât și instituțional. O societate bine informată din punct de vedere financiar își poate administra mai eficient veniturile, economiile și investițiile. În același timp, o societate educată din punct de vedere financiar devine mai rezilientă în fața crizelor economice, reducând vulnerabilitatea la șocuri și contribuind la menținerea stabilității financiare”, a spus guvernatorul BNR, citat de HotNews.
Posibile noi creșteri ale prețurilor sunt asociate și efectelor propagate de pe alte piețe energetice. De exemplu, pe plan internațional, sancțiunile economice aplicate Rusiei în ceea ce privește comercializarea gazelor naturale lichefiate ar putea adăuga marje suplimentare prețurilor de vânzare globale ale acestui produs. Astfel, România trebuie să fie pregătită pentru provocările economice globale, iar populația și instituțiile trebuie să adopte decizii informate pentru a menține echilibrul financiar, este mesajul transmis de Mugur Isărescu.