Cea de-a doua schemă de ajutor de minimis pentru producători vizează cartoful de consum, prin această schemă fiind asigurată susţinerea producţiei de cartofi de consum într-o sumă totală de 14,8 milioane lei, cuantumul pentru fiecare beneficiar fiind de 200 euro pe hectar.
”Guvernul a aprobat cele două proiecte importante care vizează susţinerea sectorului agricol în domeniu vegetal atât în programul de susţinere a producţiei de usturoi, precum şi pentru stabilirea unor măsuri de verificare şi control al acestei producţii în 2023. Schema de ajutor se va aplica pe întregul teritoriu al ţării în acest an, iar impactul bugetar este de 29,7 milioane lei, beneficiarii fiind: producători agricoli, persoane fizice, producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi familiale, producători agricoli persoane juridice”, a spus Cărbunaru.
El a arătat că cea de-a doua schemă de ajutor de minimis pentru producători vizează cartoful de consum”.
”Prin această schemă fiind asigurată susţinerea producţiei de cartofi de consum într-o sumă totală de 14,8 milioane lei, cuantumul pentru fiecare beneficiar fiind de 200 euro pe hectar”, a menţionat Cărbunaru.
Cele două măsuri fuseseră anunțate și joi de ministrul Agriculturii, Petre Daea.
„Astăzi avem două acte normative de importanţă deosebită, pentru două produse care necesită susţinere şi stimularea noastră – şi o facem de fiecare dată. Este vorba de un sprijin de minimis pentru cultura usturoiului şi a cartofului, ştiindu-se că cele două culturi au avut un regres înregistrat în ultima perioadă. Şi prin stimularea pe care am făcut-o, spun eu, permanent şi insistent, cu sume corespunzătoare, suprafaţa a reuşit să crească în România, iar balanţa acestor produse începe să se înregistreze într-un progres pe care îl dorim cu toţii, în perspectiva asigurării nevoilor interne”, a spus el în debutul şedinţei de guvern.
„Prin schema propusă, în acest an, pentru susţinerea producţiei de usturoi se stabileşte un cuantum de 3.000 euro/ha cultivat cu usturoi, suprafaţa minimă eligibilă fiind de 0,3 ha. Calculul sprijinului se face proporţional cu suprafaţa de pe care s-a obţinut o cantitate minimă de 3.000 kg/ha”, se arată în nota de fundamentare.