Executivul a păstrat, totuşi, mai multe facilităţi fiscale specifice domeniului agricol, cum ar fi faptul că 200 de lei din cei 3.000, ce reprezintă salariul minim, sunt netaxabili. Măsurile au valabilitate până la sfârşitul anului 2028.
Facilităţile respective se aplică celor care desfășoară activități pe codurile CAEN 01 (Agricultură, vânătoare şi servicii anexe) și 10 (Industria alimentară).
Facilitățile constau în scutirea de la impozit, de la contribuția la sănătate și în aplicarea unei cote reduse a contribuției la pensii – 21,25%.
Condiția e ca angajatorii care vor să aplice angajaților aceste facilități să realizeze o cifră de afaceri pe acele coduri CAEN de cel puţin 80% din cifra de afaceri totală, existând reguli speciale în Codul fiscal pentru cei care abia au început activitatea și alte situații particulare.
Totodată, facilitățile se aplică numai părții de venit până la 10.000 de lei. Orice depășește se taxează integral.
Oricâte contracte ar avea un angajat, dacă fiecare angajator se încadrează la aplicarea facilităților atunci e posibil ca una si aceeași persoană să beneficieze de facilitățile fiscale aferente pe mai multe contracte.
La fel ca în domeniul construcțiilor, facilitățile fiscale sunt stabilite numai până în anul 2028, acestea urmând să fie eliminate la trecerea în 2029, dacă nu vor fi prelungite prin lege sau ordonanţă.
În fine, trebuie știut că facilitățile se aplică doar contractelor de muncă, iar nu și altor tipuri de raporturi, precum cele de mandat, scrie Avocatnet.ro.
Facilitatea fiscală specifică salariului minim de 3.000 de lei se referă, mai exact, la cei 200 de lei netaxabili la valoarea salariului minim – 3.000 de lei. În cazul salariaților încadraţi cu normă întreagă, la locul unde se află funcţia de bază, nu se datorează impozit pe venit și nu se cuprinde în baza lunară de calcul al contribuțiilor sociale obligatorii suma de 200 lei/lună, reprezentând venituri din salarii şi asimilate salariilor, dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiții: nivelul salariului de bază e fix 3.000 de lei, iar venitul brut realizat din salarii şi asimilate salariilor (unde se includ și sporuri și alte adaosuri) nu depășește 4.000 de lei.
Această facilitate funcționează și în cazul angajaților din aceste industrii, cu condiția să nu se aplice simultan cu facilitățile fiscale specifice, adică cele descrise mai sus. Altfel spus, într-o lună se poate aplica fie una, fie cealaltă.