Guvernul s-a răzgândit în privința unor măsuri fiscale. Potrivit informațiilor Profit.ro, la microîntreprinderi s-a renunțat la toate modificările avute în discuție, cu o singură excepție, majoră, care vizează pragurile și cotele de impozitare. De asemenea, sunt modificări și în ceea ce privește noul impozit pe locuințele a căror valoare depășeste 500.000 euro, dar și în ceea ce privește impozitul pe mașinile scumpe.
Dar să le luam pe rând. La stabilirea valorii de 500.000 de euro pentru locuințe se va ține cont de unele aspecte, cum ar fi eventuale credite pe care o persoană le are pentru achiziția respectivului imobil (sau imobile), impozitul urmând să fie aplicat pe diferență, scrie profit.ro.
Și în timp ce pentru case de peste 500.000 de euro intențiile de impozitare s-au mai îmblânzit, la mașini scumpe valoarea peste care va fi perceput impozit a coborât de la 100.000 de euro, cât se avea în vedere inițial, la 75.000 de euro. Astfel, mult mai mulți români vor fi afectați de aceste decizii.
Citește și: BNR anunță creșterea ROBOR pe 10 august. Ratele românilor vor fi majorate
La accizele pe tutun, guvernanții vor să accelereze calendarul de majorări anuale, stabilite în vara anului trecut și agreat inclusiv cu industria de profil. Scopul este nevoia rapidă de bani la buget. Accizele au fost majorate în vara anului trecut, în aprilie anul acesta, iar următoarea majorare este prevăzută în calendar abia pentru aprilie 2024.
Citește și: 200.000 de posturi vor fi desființate oficial pe 1 ianuarie 2024. Guvernul a modificat Ordonanța de Urgență
Sunt modificări și în privința mediului de afaceri. Astfel, tot potrivit profit.ro, liderii coaliției ar fi stabilit ca la microîntreprinderi, unde anul trecut au fost introduse restricționări majore, inclusiv obligativitatea de a avea cel puțin un angajat, Guvernul să renunțe la planurile de a adopta noi preverderi suplimentare care să facă și mai puțin atractiv acest regim de impozitare. Singura modificare pe care ar urma să o adopte este trecerea de la o impozitare de 1% și un prag maxim al veniturilor anuale de 500.000 de euro, la un sistem cu două cote și praguri, de 1% pentru venituri până în 300.000 de lei (care este și prag pentru înregistrarea în scop de TVA), în timp ce pentru intervalul 300.000 de lei – echivalentul a 500.000 de euro, cota de impozitare va fi de 3%.