- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Hainele se scumpesc! Ce taxe noi vor plăti românii de anul viitor

05 Sep, 21:57 • Preda Silvia
România nu gestionează corect deșeurile textile. Fiindcă nu avem infrastructură de colectare, sortare și reutilizare sau reciclare, aproape toate hainele vechi ajung la gunoi.
Hainele se scumpesc! Ce taxe noi vor plăti românii de anul viitor

Și hainele pot polua. Fibrele sintetice aruncate în natură elibereză microplastice periculoase atunci când se descompun. Din 2025, vom plăti o ecotaxă pentru reciclarea eficientă a acestor produse, arată Antena 3 CNN.

Colectarea separată de textile va fi obligatorie și în România, din 2025.

Știm că trebuie să ne conformăm de acum patru ani și mă aștept ca la 1 ianuarie în toate municipiile, orașele și comunele din România să existe o astfel de infrastructură”, a declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului.

Ultimul raport al Agenției Europene pentru Mediu arată că 99% din toate textilele prezente în casele oamenilor ajung să fie aruncate la groapa de gunoi sau incinerate.

Citește și: Costuri de sănătate de 3.000 de euro de persoană cauzate de poluarea din Bucureşti. Niciun alt oraş din Europa nu atinge acest nivel

Hainele vor fi mai scumpe de la anul

Românii vor plăti o nouă taxă pentru haine
Românii vor plăti o nouă taxă pentru haine

Uniunea Europeană are în plan o serie de măsuri ce vor trebui implementate obligatoriu de fiecare țară membru. Una dintre acestea, ecotaxe pentru materiale textile, va intra în vigoare chiar la 1 ianuarie 2025.

Hainele second-hand reprezintă una din cele mai importante metode de a limita supraconsumul și poluarea mediului.

De aceea este important ca aceste ecotaxe să țină cont de importanța reutilizării într-un sistem de economie circulară, adică să nu ducă la creșterea prețurilor pentru hainele second-hand”, a spus Mădălina Corciu, reprezentant Organizația Humana People to People.

Vezi și: Consumerism: Un european cumpără aproape 15 kg de haine/încălţăminte pe an, dar le aruncă după 7 purtări