UPDATE; Bursa de Valori Bucureşti a închis în scădere pe toţi indicii ultima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii, iar valoarea tranzacţiilor a depăşit 137,07 milioane lei (27,54 milioane euro).
Principalul indice al Bursei de Valori Bucureşti, BET, care include cele mai tranzacţionate 20 de companii listate pe Piaţa Reglementată, s-a depreciat vineri cu 1,91%, până la 16.344,77 puncte, în timp ce în această săptămână a pierdut 4,61%.
În ceea ce priveşte BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 43 de acţiuni, a închis în scădere cu 1,89%, indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a scăzut cu 1,79%, iar indicele SIF-urilor, BET-FI, s-a depreciat cu 1,02%.
Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a înregistrat un declin de 2%, în timp ce BET-NG, care măsoară evoluţia celor zece companii energetice şi de utilităţi, a închis pe minus cu 1,41%.
Indicele BET AeRO, care include 20 de companii reprezentative de pe piaţa AeRO, s-a depreciat cu 2,39%.
Cele mai lichide titluri pe piaţa reglementată au fost cele ale Băncii Transilvania, cu tranzacţii de aproape 38,29 milioane de lei, urmate de acţiunile OMV Petrom, cu 16,93 milioane de lei, şi ale Hidroelectrica – 13,20 milioane lei.
Cele mai bune evoluţii au fost înregistrate de acţiunile Sinteza (+14,67%), Condmag (+10%) şi ale Societăţii de Construcţii Napoca (+9,35%).
Pe de altă parte, cele mai importante scăderi au fost consemnate de acţiunile Prefab (-8,94%), Artego (-8,48%) şi Medlife (-5,88%).
Scăderile înregistrate la Bursă sunt puse de brokeri pe seama incertitudinii politice, iar analiştii consideră că volatilitatea ar putea dura până la finalul alegerilor.
Bursa de Valori Bucureşti a scăzut abrupt vineri şi circa 5 miliarde de lei sunt evaporaţi din capitalizarea marilor companii listate în contextul în care haosul care domină scena politică de câteva zile îi determină pe investitori să vândă din deţineri de teama unor noi scăderi.
Astfel, indicele BET – de referinţă pentru Bursa de Valori Bucureşti şi întreaga piaţă de capital din România – scade cu 3% la debutul şedinţei de tranzacţionare de vineri. Aproape toate companiile din structura BET sunt pe minus, de la One United Properties (-1,9%) şi MedLife (-2,1%) la Banca Transilvania (-3,9%), Transgaz (-4,4%) şi Aquila (-5,4%). Capitalizarea totală a societăţilor româneşti listate la Bursa de Valori Bucureşti cobora cu aproximativ 5 miliarde de lei.
„Incertitudini, decizii aiurea şi neexplicate pe care le iau instituţii fundamentale ale statului, declaraţii de neînţeles din mediul politic, sondaje care arată diverse potenţiale scenarii, incertitudini peste incertitudini.
Acum, e piaţa dominată de vânzători speriaţi sau, poate, doar sictiriţi de tot ceea ce se întâmplă pe scena politică decid să îşi reducă expunerea. Sunt condiţii ideale de volatilitate pentru cine are sânge rece şi-şi ia riscuri să intre la cumpărare„, spune un investitor la Bursa de Valori Bucureşti.
Bursa s-a confruntat cu o volatilitate crescută săptămâna aceasta, venită ca urmare a rezultatului primului tur al alegerilor prezidenţiale, câştigat de independentul Călin Georgescu cu 23%. Aseară, Curtea Constituţională a României a decis renumărarea voturilor.
„Prin încălcarea legislaţiei electorale, un candidat la alegerile prezidenţiale (Călin Georgescu) a beneficiat de o expunere masivă pe fondul tratamentului preferenţial pe care platforma TikTok l-a acordat acestuia”, spun membri Consiliului Suprem de Apărare al Ţării.
Bursele europene au închis joi în creştere, susţinute de titlurile bancare, după o sesiune anterioară dificilă, transmite CNBC. Indicele paneuropean Stoxx 600 a avansat cu 0,45%. Acţiunile bancare au condus avansul, cu o creştere cu 0,98%, în timp ce titlurile companiilor producătoare de bunuri de uz casnic au scăzut cu 0,67%.
Indicele CAC 40 al Franţei a crescut cu 0,51%, revenindu-şi după o scădere de miercuri, chiar dacă prima de risc a ţării s-a apropiat de cea a Greciei pentru prima dată, pe fondul tulburărilor politice în curs.
Indicele german DAX a avansat cu 0,85%, FTSE 100, al bursei din Londra, cu 0,08%, FTSE MIB, al bursei din Milano a urcat cu 0,51%, iar IBEX 35, al bursei din Madrid, cu 0,27%.
Acţiunile companiei britanice de asigurări Direct Line au înregistrat o creştere spectaculoasă de 42%, atingând cel mai ridicat nivel din 2023. Avansul a venit după ce firma a respins o ofertă de preluare de la compania rivală Aviva, considerând că aceasta subevaluează semnificativ compania.
În sectorul tehnologic, firmele olandeze din industria semiconductorilor, ASML, Besi şi ASM International, au înregistrat creşteri. Bloomberg a scris că noile restricţii impuse de SUA asupra echipamentelor pentru semiconductori şi cipurilor de memorie AI destinate Chinei ar putea fi mai puţin severe decât se anticipase.
Acţiunile producătorului francez de băuturi spirtoase Rémy Cointreau au crescut cu 5%, după ce a raportat un declin mai mic decât cel prevăzut al profitului operaţional în prima jumătate a anului. Cu toate acestea, compania estimează o scădere a vânzărilor între 15% şi 18% pentru întregul an.
Investitorii au urmărit şi datele despre inflaţie din zona euro, înaintea publicării indicatorului pentru întregul bloc vineri. Preţurile de consum din Germania au rămas stabile în noiembrie, contrar aşteptărilor economiştilor, în timp ce inflaţia din Spania a crescut de la 1,8% la 2,4%.